Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Del 4: ”Det blir roligare och bättre om det är mångfald på arbetsplatserna”

Det var många som reagerade starkt när #metoo och #sistaspikenikistan gjorde avtryck på sociala medier. En av dem var Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.
– Jag blev väldigt bekymrad över att det var så många som hade blivit utsatta för kränkningar, säger han.

Installatörsföretagen var en av organisationerna som skrev under avsiktsförklaringen förra året.

– Jag är representant för alla installatörer och kände direkt att vi måste ta ansvar för att visa att vi installatörer inte står för dessa värderingar. Vi accepterar inte kränkningar på arbetsplatser, så jag bokade om i kalendern direkt, säger Ola Månsson.

Hur känner du inför problemen med trakasserier inom branschen?

– När det var så många som skrev under #sistaspikenikistan, alltså samhällsbyggnadsbranschens upprop i #metoo, så blev jag väldigt bekymrad över att det var så många som hade blivit utsatta för kränkningar. Vi måste alla gemensamt ta ansvar för att kränkningar och trakasserier inte sker, från företagsledning till medarbetare. Vi måste också skapa mod hos varandra att säga till när något inte är ok. Ingen ska få en klump i magen av att gå till sitt jobb, oavsett vem man är.

Varför finns detta beteende fortfarande kvar?

– Det är fortfarande en fruktansvärt mansdominerad bransch. I ledarrollerna börjar det bli bättre mellan män och kvinnor, men av de som är ute på byggen, till exempel hantverkare, elektriker, VVS-montörer och snickare, är det fortfarande många fler män eller kvinnor. Alla vet att det blir roligare och bättre om det är mångfald på arbetsplatserna, men tyvärr lever det kvar en gammal jargong i väggarna.

Har ni gjort något för att förbättra arbetsförhållandena?

– Vi har, tillsammans med Byggnads och Elektrikerförbundet, kommit överens om att vi ska jobba med jämställdhetsfrågan och det pågår ett arbete i olika arbetsgrupper. Vi har bland annat tagit fram Upplyst tillsammans med Elektrikerna. Det startade vi med tanke på de hemska studentflaken som har varit i några år. Vi ville komma ut med någonting innan studenten och skickade bland annat ut ett dialogformulär till lärare för att de skulle kunna hjälpa sina elever genom att visa vad som är rätt och fel. Sedan uppmanade vi alla elever, lärare, rektorer och föräldrar att inte acceptera studentflak med kränkande budskap och anordnade en tävling där vinnaren fick resecheckar. Vi fick in många kloka bidrag med bra budskap. Projektet är dock långsiktigt och har som mål att locka fler kvinnor till vår bransch. Att ändra kulturen är bara början.

– Vi tar också in så kallade företagslärlingar och av dessa är vårt mål att 50 procent ska vara kvinnor. Att vara elektriker är ett fantastiskt jobb oavsett vem du är. Det är rent, roligt och du får träffa massor av människor. Företagslärlingsprogrammet är för de som redan har utbildat sig till något annat men vill skola om sig. Så här långt är det faktiskt 46 procent kvinnor som sökt, vilket känns fantastiskt.

 

Stoppa machokulturen

Sedan 2015 driver Byggcheferna och Byggnads kampanjen Stoppa machokulturen. Det är en del av vårt dagliga arbete för en schyst och jämställd byggbransch. Här kan du läsa avsiktsförklaringen som vi var med om att skriva under i december 2017.

 

Läs fler delar i artikelserien

Del 1: Ikano Bostads vd Robert Jaaniste
Del 2: NCC Buildings Sverigechef Henrik Landelius
Del 3: Veidekkes HR-chef Kristin Linus
Del 5: Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulrika Lindstrand
Del 6: Skanska Sveriges HR-direktör Anna Wenner
Del 7: Peabs hållbarhetschef Maria Hernroth
Del 8: JM:s vd och koncernchef Johan Skoglund
Del 9: Svensk Byggtjänsts vd Urban Månsson
Del 10: Byggnads ordförande Johan Lindholm

 

Publicerad 2018-09-21 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier