Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Del 9: ”Vi har börjat se problemen och det är positivt”

Det är inte bara kvinnor som väljer bort byggbranschen på grund av jargongen. Män gör det också.
– De kanske inte alltid är direkt utsatta, men de känner att de inte vill jobba i den här jargongen, säger Urban Månsson, vd på Svensk Byggtjänst.

När bostadsminister Peter Eriksson samlade byggbranschen för att gemensamt skriva under en avsiktsförklaring om att stoppa sexuella trakasserier var Svensk Byggtjänst på plats.

– Det kändes självklart. Jag tycker personligen att det är viktiga frågor som måste adresseras. Det är väldigt orättvist och beklämmande att problemet är så stort som det är 2018, säger Urban Månsson.

Hur känner du inför problemen i branschen?

– Det är ett stort problem att det finns. Det hindrar folk från att söka sig till och stanna i branschen. I huvudsak gäller det kvinnor, men även andra minoriteter och män. De kanske inte alltid är direkt utsatta, men de känner att de inte vill jobba i den här jargongen.

– Det är tyvärr inte så enkelt att man kan säga att vi ska behandla tjejer på ett bra sätt så löser man det. Ett tydligt problem är att kvinnor är en minoritet i branschen, vilket de inte är i samhället. Att säga att bara en procent av alla kvinnor vill bli hantverkare är dock nonsens. Det finns många tjejer som söker sig till byggprogrammet på gymnasiet. De provar, men stannar inte. Det här gäller dock inte bara kvinnor, utan också personer med annan bakgrund och sexuell läggning. Det fins många vinklar på problemet.

Har du själv märkt av den tuffa jargongen?

– Nu är ju inte vi ett byggbolag, men det är klart att jag inte kan säga att det inte förekommer hos oss bara för det. Sedan får man höra en del när man pratar med kvinnliga hantverkare. Många har historier att berätta. Det är viktigt att lyfta fram deras berättelser, men även de positiva, de som inte har blivit hindrade på grund av sitt kön utan upplever att de jobbar i en fantastisk bransch, vilket det är på många sätt.

Har du några konkreta exempel på insatser ni har gjort för att motverka sexuella trakasserier?

– Eftersom vi ägs av branschen och har i uppdrag att sprida kunskap har vi bland annat anordnat branschträffar där vi pratar om detta. Vi har även haft seminarier, bland annat på Almedalen. Allt detta görs under rubriken ”Jämnt på jobbet”.

– ­Det här är givetvis ett ämne som det publiceras väldigt många artiklar och inlägg om i all media. Allt vi hittar samlar vi ihop till ett nyhetsbrev som vi skickar ut varje vecka. Nu har vi dessutom tagit ännu ett initiativ. Det var länge sedan man gjorde en branschgemensam enkät. Därför har vi tillsammans med andra organisationer, bland annat Byggcheferna, börjat förbereda just en branschgemensam enkät.

Hur har responsen på insatserna varit?

– Jag upplever att det är positivt. Många tycker att det är bra att det har kommit upp på dagordningen. #Metoo har lett till ett hårdare arbete på många håll. Inte minst de stora bolagen i branschen jobbar mycket med dessa frågor. Vi har börjat se problemen och det är positivt.

Stöter man på något motstånd?

– Jag skriver lite krönikor om ojämställdheten i branschen ibland och då kan man få höra någon syrlig kommentar då och då. Det kan vara män som tycker att ”vad är det här för skit att hålla på med?”. Det är en del stolligheter man får höra.

Vad är dina förhoppningar på branschen i framtiden?

– Att andelen kvinnor och minoriteter ökar och att debatten förändras. Vi ska se självklarheten i dessa frågor, i alla sammanhang.

 

Stoppa machokulturen

Sedan 2015 driver Byggcheferna och Byggnads projektet Stoppa machokulturen. Det är en del av vårt dagliga arbete för en schyst och jämställd byggbransch. Läs gärna avsiktsförklaringen som vi var med om att skriva under i november 2017.

 

Läs fler delar i artikelserien

Del 1: Ikano Bostads vd Robert Jaaniste
Del 2: NCC Buildings Sverigechef Henrik Landelius
Del 3: Veidekkes HR-chef Kristin Linus
Del 4: Installatörsföretagens vd Ola Månsson
Del 5: Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand
Del 6: Skanska Sveriges HR-direktör Anna Wenner
Del 7: Peabs hållbarhetschef Maria Hernroth
Del 8: JM:s vd och koncernchef Johan Skoglund
Del 10: Byggnads ordförande Johan Lindholm

Publicerad 2018-10-26 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier