Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Del 10: ” Många tjejer blir avrådda från att söka till byggprogrammen”

Det har nu gått fyra år sedan Byggcheferna och Byggnads startade kampanjen Stoppa machokulturen. Fler har följt i samma spår och branschen är äntligen på väg att förändras, men Byggnads ordförande Johan Lindholm slår inte av på tempot.
– Vi slutar inte jobba med det förrän det är accepterat och alla känner sig välkomna, säger han.

Stoppa machokulturen blev på sätt och vis startskottet för en ny och förändrad byggbransch, något Johan Lindholm är stolt över att ha varit delaktig i, även om han gärna hade sett att en sådan insats inte hade behövts för att få en jämställd bransch.

– Alla ska känna sig välkomna, det ska vara en självklarhet, säger han. Jag är väldigt glad att vi tog tag i det här 2014. Det har fått andra att också dra igång och nu är viljan att förändra jargongen och attityder stor. Jag tycker att både Byggnads och Byggcheferna har all anledning att sträcka på sig och känna stolthet över det. Vi är dock bara på väg. Det är fortfarande långt kvar.

Har du märkt av någon förändring av jargongen på arbetsplatserna?

– Absolut, #metoo och #sistaspikenikistan var viktiga ögonöppnare. Det var inte så många som erkände hur de hade blivit behandlade innan dess. Idag är det många som är med och tycker att det är bra att vi arbetar med dessa frågor, men det finns även de som inte tycker det. Det är därför vi inte får sluta. Det här otroligt viktigt och beteendet är helt oacceptabelt. Jag vill framförallt lyfta vårt kvinnliga nätverk, NÄTA, som har varit motorn och drivkraften bakom vårt arbete. De har gjort ett fantastiskt jobb.

– Vi står inför stora utmaningar och ska bygga mycket och vi vill göra det med hela befolkningen. Vi har inte råd att inte ha hela befolkningen som underlag för nya byggnadsarbetare. Jag vill tro att talang och intresse är jämnfördelat över könen. Det börjar man också se på att söktrycket på byggutbildningar ökar.

Vad har ni gjort mer, förutom ert arbete med Stoppa Machokulturen?

– Vi har utsett jämställdhetsansvariga i alla våra elva regioner och vårt kvinnliga nätverk är i full gång. Sedan kommer vi även att titta närmare på problematiken kring att många tjejer blir avrådda från att söka till byggprogrammen. Tjejer som vill bli byggarbetare ska inte bli avrådda av sina syokonsulenter. Ska vi ha en 50/50 bransch måste vi börja i rätt ände. Vad är det för utbildningar? Vad har till exempel syokonsulenter och lärare på fötterna när det kommer till att göra branschen tilltalande. Detta kommer vi att jobba mycket med nu.

Hur hoppas du att branschen ser ut i framtiden?

– Att alla som vill ska kunna bli byggnadsarbetare. Det som är självklart för en man ska vara lika självklart för en kvinna och andra minoriteter utifrån ett mångfaldsperspektiv. Precis lika mycket som jag drömmer om att bli träarbetare ska alla kunna göra det, oavsett kön, sexuell läggning och bakgrund. Idag är 1,6% av våra medlemmar kvinnor. Målet är att minst 5% av medlemmarna i Byggnads ska vara kvinnor år 2022 och det jobbar vi för varje dag.

 

Stoppa machokulturen

Sedan 2015 driver Byggcheferna och Byggnads projektet Stoppa machokulturen. Det är en del av vårt dagliga arbete för en schyst och jämställd byggbransch. Läs gärna avsiktsförklaringen som vi var med om att skriva under i november 2017.

 

Läs fler delar i artikelserien

Del 1: Ikano Bostads vd Robert Jaaniste
Del 2: NCC Buildings Sverigechef Henrik Landelius
Del 3: Veidekkes HR-chef Kristin Linus
Del 4: Installatörsföretagens vd Ola Månsson
Del 5: Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand
Del 6: Skanska Sveriges HR-direktör Anna Wenner
Del 7: Peabs hållbarhetschef Maria Hernroth
Del 8: JM:s vd och koncernchef Johan Skoglund
Del 9: Svensk Byggtjänsts vd Urban Månsson

Publicerad 2018-11-02 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier