Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Det viktigaste från Byggchefernas 2019

Byggchefernas 2019 var händelserikt. Här är ett urval av det mest minnesvärda: en kompott av ministermöten, morgonsoffor och måndagsmusik från Kajsa Hessel.

Ministermöten

Byggcheferna har vid olika tillfällen träffat arbetsmarknadsministern och bostadsministern för att diskutera hur arbetsmiljön i byggbranschen bör förbättras. Efter ett möte på Socialdepartementet publicerade regeringen en artikel om att byggbranschen har ”ett strukturellt problem som måste bemötas med kulturförändringar”. Bostadsminister Per Bolund pekade ut machokulturen och slog fast att ”byggbranschen behöver mer jämställdhet och mångfald”. Det innebär att regeringen stöder den tes som Byggcheferna länge har drivit (bland annat genom Stoppa machokulturen): att det i första hand är kulturen, inte regelverken, som måste förändras för att byggbranschen ska få en sund och säker arbetsmiljö för alla.

Medlemsundersökning

Våren 2019 genomförde Byggcheferna, i samarbete med Novus, en av de mest omfattande undersökningarna i föreningens historia: Byggchefsbarometern 2019. Totalt besvarades den av 1 771 medlemmar. Genom Byggchefsbarometern ville vi ta reda på hur det är att jobba i branschen i dag: vilka förändringar som skett, vilka utmaningar som består och vad som bör göras framöver.

Rapport om korruption

Den 3 september släppte vi rapporten Den blinda affärskulturen, baserad på Byggchefsbarometern 2019. Den viktigaste slutsatsen är att chefer på alla nivåer måste involveras mer i kampen mot mutor och korruption. Rapporten uppmärksammades bland annat av Svenska Dagbladet och Dagens Samhälle.

Rapport om säkerhet

Rapporten Säkra säkerheten, baserad på Byggchefsbarometern, släpptes den 7 november. Syftet var att belysa det ökande antalet dödsolyckor i branschen – och den kulturförändring som måste ske. I samband med att rapporten släpptes medverkade vår ordförande Kajsa Hessel i TV4:s Nyhetsmorgon.

60 000 kronor för mångfald och jämställdhet

Den 2 oktober delades Lars Berqvist-stipendiet ut för första gången. Den årliga stipendiesumman på 60 000 kronor – finanseriad genom Lars Bergqvists stiftelse ­– ska stötta insatser för ökad mångfald och jämställdhet inom samhällsbyggnadssektorn. År 2019 tillföll hela stipendiesumman Lars Larsson, vd på Erik Larsson Bygg, för hans arbete med projektet Byggkurage. 

Skolbesök

Byggchefernas ambassadörer gjorde ett stort antal föreläsningar på utbildningar med samhällsbyggnadsinriktning. Våra möten med studenter är en viktig del av arbetet för att öka förtroendet för branschen. Här berättar Mohamed Kiswani, affärsenhetschef på Forsen i Göteborg, varför han är ambassadör för Byggcheferna.

Almedalsveckan

I samarbete med tidningen Chef arrangerade Byggcheferna seminariet ”Vakna, byggbranschen – dags att bygga en vinnande företagskultur!”. Av Byggindustrin lyftes det fram som ett av veckans viktigaste. Kajsa Hessel, Anders Hinn och Jeanet Corvinius deltog också i flera arrangemang av andra organisationer. Vid samtliga tillfällen hade Byggcheferna med sig en tom stol i regnbågsfärger, på initiativ av rörelsen MÄN. I protest mot att RFSL känt sig tvungna att ställa in sin medverkan, på grund av att en nazistisk organisation fått demonstrationstillstånd, var Byggcheferna en av många aktörer som valde att hålla en plats tom för RFSL.

Byggcheferna på Pride

I augusti deltog Byggcheferna för första gången i Stockholm Pride, som en fortsättning på initiativet Byggbranschen är för bögar. I samband med paraden talade Kajsa Hessel i Pride House, under ett seminarium av RFSL. Vi uppmärksammade också att Skanska är det enda större byggbolag som valt att hbtq-certifiera sig.

Årets byggchef

För tionde året i rad utsågs Årets byggchef av Byggcheferna och Byggvärlden. Antalet ansökningar blev rekordmånga. Den 6 december korades vinnaren: Jeanette Rohdin Körössy, avdelningschef inom JM.

En viktig röst för branschen

Under året satt Kajsa Hessel i juryn för tävlingarna Jämställdhetsbygget och Årets bygge. Hon var även en av huvudtalarna på Samhällsbyggnadsdagarna och intervjuades bland annat av Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, TV4:s Nyhetsmorgon och poddarna Jobbfika, Hela kedjan och Samhällsbyggnadskvinnor. Den 27 november medverkade vår styrelsemedlem Jeanet Corvinius i TV4:s Nyheterna, i ett uppmärksammat inslag om Ledarnas rapport 9 nyanser av chefen.

Medlemsmejl 

Varje måndag skickade Kajsa Hessel ett mejl till samtliga medlemmar, med personliga reflektioner kring branschen – och med en länk till en egen spellista inför arbetsveckan. Missade du något av Kajsas soundtrack? Lyssna gärna i kapp här.

Publicerad 2020-01-15 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier