Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Hur hbtq-öppen är din arbetsplats?

Byggbranschen är för bögar, sa Byggcheferna och RFSL i en gemensam kampanj. Ett år senare behöver hbtq-frågan fortfarande lyftas.
Jag tror att det är jätteviktigt, säger Monica Westerberg, mångfaldschef på Skanska Sverige. Det bidrar till attraktionskraften i hela branschen.

I maj 2018 inledde Byggcheferna ett samarbete med RFSL: på internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi lanserades parollen Byggbranschen är för bögar. Syftet var att fråga arbetsgivarna hur öppna de är för personer utanför normen. Inom samhällsbyggnad, där 99 procent av hantverkarna är män, är andelen hbtq-personer i praktiken noll procent.

– Vi vill få fler att fundera på vad det här beror på, säger Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel. Hur jobbigt vore det att komma ut som homosexuell på ditt bygge? Varför söker sig inte fler hbtq-personer till vår bransch? Det kan vara lätt att se jämställdhet som en mer akut fråga, men vi menar att allt hänger ihop. Hela problemet bottnar i snäva mansnormer.

Quote image

”Jag vet ett antal kolleger som är gay och det är inga konstigheter med det. Men nog finns personer som lägger locket på.”

Företag som vill bli mer medvetna kan hbtq-certifiera sig via RFSL. Sedan sommaren 2018 har Skanska certifierat flera av sina avdelningar, i första hand inom HR och kommunikation. Tillsammans med Copilot är de ensamma inom samhällsbyggnad om det.

– Vi kände att det behövdes, säger Skanska Sveriges mångfaldschef Monica Westerberg. Byggbranschen har traditionellt inte varit en bransch där hbtq-personer är synliga, men vi ska vara en spegel av samhället. Sedan flera år tillbaka jobbar vi med mångfald, inkludering och våra värderingar på ett mer omfattande sätt, och certifieringen är en pusselbit i det. Det är en långsiktig satsning och ett sätt att förebygga kränkande beteenden, trakasserier och diskriminering. Vi vill skapa en kultur där alla kan vara sig själva och slippa känna oro över att de måste hitta strategier för att skydda sig själva på jobbet.

Har du märkt någon konkret förändring?

– Jag kan tydligt se en större medvetenhet. Häromdagen träffade jag en HR-kollega som sa att hon ofta tänker på hbtq-utbildningen, ”för jag tänker annorlunda i vardagen”. Det är det man vill åstadkomma, att man inte bara gör en tillfällig aktivitet. Kan vi få människor att bli medvetna om sina egna fördomar eller om de normer som finns, och börja se på saker med större öppenhet, då har vi kommit en bit på väg.

Hur svårt är det att börja prata om hbtq-frågor på ett bygge i dag? 

– Naturligtvis varierar det mellan olika arbetsplatser, vi har 3 000 byggprojekt från norr till söder, men jag vet ett antal kolleger som är gay och det är inga konstigheter med det ur deras perspektiv. Men nog finns personer som lägger locket på om sin fritid eller vilka de lever med. Det hindret ska inte behöva finnas där, för det gör att man fokuserar på sådana saker i stället för på att göra ett bra jobb.

Publicerad 2019-05-15 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier