Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Skolbesök som ger en sann bild av branschen

Vår bransch har många möjligheter – men även stängda dörrar.
Hur kan vi både ärligt och inspirerande berätta om rollen som byggchef?
– Studenter har ofta väldigt höga förväntningar på byggbranschen, tills de kommer ut och blir chockade över att det också finns barriärer, säger Mohamed Kiswani, ambassadör för Byggcheferna.

Att besöka högskolor, universitet och YH-utbildningar är en del av Byggchefernas verksamhet. Alla utbildningar med fokus på samhällsbyggnad kan boka föreläsningar via vår sajt. Mohamed Kiswani, affärsenhetschef på Forsen i Göteborg, är en av ambassadörerna som föreläser.

– Jag har ett stort intresse av att utveckla branschen och värderingarna i den, säger han. För mig personligen ger det ett nätverk att vara ambassadör, men det gör också att jag kan vara med och påverka. När jag föreläser känner jag påtagligt hur jag höjer inspirationen och förhoppningarna.

Vilka fördomar och förväntningar har studenterna?

– Ibland har de lite för höga förväntningar och tror att det finns så många chanser och dörrar som står öppna för dem i branschen. När de väl kommer ut i verkligheten slås de av att det inte alltid är så öppet och inkluderande. Man kommer ut väldigt energisk, väldigt entusiastisk, och sedan blir man bromsad: ”Ställ dig i ledet, längst bak.” Det är synd, för så är det inte i andra branscher.

Quote image

de som kommer ut nu har en helt ny kunskap. Det finns många arbetsmetoder som vi äldre inte har vuxit upp med.

Vad ska man göra åt problemet med skeva förväntningar?

– Man ska prata om det. Man ska medvetandegöra så mycket som möjligt. Ta fram goda exempel på yngre ledare och chefer, som har gjort skillnad bara genom sina sätt att vara. Det handlar om att vara människa mer än affärsman eller entreprenör. Att vi bygger samhällen, hus och anläggningar för människor. Vi bygger inte för någon annan, det är för människor vi gör detta. Om man sedan tjänar tio eller 20 miljoner på ett projekt, det är inget som kommer att göra skillnad på dödsbädden. Det är resan dit som man får ångra om man har varit dum.

Hur gör du för att nyansera de höga förväntningarna utan att avskräcka?

– Jag pratar mycket om att de som kommer ut nu har en helt ny kunskap. Det finns många arbetsmetoder som vi äldre inte har vuxit upp med. De har en jättefördel om de kan utnyttja sina verktyg och ta med sig dem in i branschen. Det handlar om värderingar, arbetsmetoder och hur man projektleder.

– När de unga ska starta ett projekt kanske de inte börjar med att göra en massa utredningar, utan de sätter upp ett event på Facebook. Folk hoppar på projektet, de kör sin flashmob och efter tre dagar är det klart. Det är små, korta sprintar. Den typen av mer agila metoder. Det är bara ett exempel på hur man kan jobba i framtiden, i stället för att följa våra checklistor från 1937, där det står att man måste sätta ihop en projektplan med en arbetsdispositionsplan och skriftliga arbetsberedningar, som blir till en massa dokument, utredningar och rapporter som sedan ingen läser.

Vill du också bli föreläsare? 

Mejla oss på byggcheferna@ledarna.se om du vill bli ambassadör för Byggcheferna. Här kan du se vilka som företräder dig och din bransch i dag.

Publicerad 2019-12-18 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier