Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Här är årets Lars Bergqvist-stipendiat

Lars Larsson tilldelas det allra första Lars Bergqvist-stipendiet för ökad jämställdhet och mångfald inom samhällsbyggnad. Han får det för sin delaktighet i projektet Byggkurage.

På Samhällsbyggnadsdagarna den 1–2 oktober delades Lars Bergqvist-stipendiet ut för första gången. Stipendiesumman på 60 000 kronor har kunnat sökas av alla medlemmar i Byggcheferna.

Årets stipendiat, som har utsetts med hjälp av en expertjury, heter Lars Larsson och är vd på Erik Larsson Bygg i Limmared. Tillsammans med sin fru Sonja Larsson, HR-chef på samma företag, har han valt att starta Byggkurage – ett samarbete med Huskurages grundare Peter och Nina Rung.

– Det började när vi på Erik Larsson Bygg samlade alla ledare och skyddsombud för att under en heldag jobba med machokultur, säger Lars. Hur vi ser på det, hur vi har det och hur vi skulle vilja ha det. Den dagen mynnade ut i Byggkurage, som är en uppsättning regler för hur vi ska vara med varandra. Reglerna vänder sig till alla medarbetare. De finns på byggkurage.se, där allt material man behöver för att själv börja jobba mot machokulturen finns samlat. Gratis och så enkelt att även de riktigt små företagen, som ofta saknar den här typen av resurser, kan börja jobba med frågan.

Vilka problem ser ni att machokultur skapar?

– Jag tycker att siffrorna talar för sig själva, säger Sonja. Minst en person i månaden dör i arbetsrelaterade olyckor och byggbranschen ligger i topp när det kommer till mobbning. Det är bara några exempel. Vi harstött på det i vår organisation och sett vilka skador det kan leda till. Alla behöver ta ansvar för att få till en förändring.

– Byggkurage talar till både dem som förstått problematiken med machokultur och till dem som har svårt att relatera till all fakta om machokultur. Det värsta du kan göra som man är att visa dig sårbar och att misslyckas. Machokultur handlar mycket om att vi behöver tänka om när det gäller hur vi pratar, är mot varandra och hur vi tänker när det kommer till att ta risker. Insikten att vi kanske inte alltid agerat på rätt sätt väcker obehagliga känslor och då är det enklare att slå det ifrån sig i stället för att ta det till sig.

Hur har ni lyckats skapa förståelse och få med er människor?

– Utgångspunkten är att alla vill väl och vill vara bra människor, säger Sonja. Vi har valt att arbeta med ordet omtanke. Omtanke kan alla ställa sig bakom. Det gör att vi når fram. Det kan vara svårt att ta till sig problemet annars, till exempel om man uppfattar budskapet som dömande. Då får vi inte till den förändring vi vill ha.

Sonja och Lars menar att de är långt ifrån klara med att riva machokulturen på det egna företaget. Det är ett långsiktigt arbete, men det har definitivt börjat hända saker. De sexistiska skämten uteblir. Anställda från andra byggföretag undrar vad det står på medarbetarnas t-shirt. Medarbetarna känner att de kan svara vad omtanke innebär och att det känns häftigt.

Inom ramen för Byggkurage har Lars, Sonja och andra involverade i projektet arbetat med öppna föreläsningar om machokultur, vilket samlat hundratals deltagare från andra byggföretag, kommuntjänstemän, politiker, lärare, elever och idrottsföreningar.

– Vi har alltid känt att företagets vision handlar om mer än att bara bygga. Med företaget har vi en möjlighet att bidra till en bättre värld. Vi har tre söner och det är också en motor att göra samhället bättre för deras skull, säger Sonja.

– Som man hoppas jag vara en inspiration för andra män och ledare, säger Lars. Du behöver inte vara expert eller ha en massa resurser för att göra skillnad. Ladda ned reglerna, börja prata om dem internt och sätt upp dem på byggarbetsplatser. Våga ta ett steg.

Publicerad 2019-10-02 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier