Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Vad har hänt efter #sistaspikenikistan?

Ett år har gått sedan bostadsminister Peter Eriksson samlade byggbranschen för att skriva under en avsiktsförklaring om att stoppa sexuella trakasserier. Problemen har fått starkare ljus på sig, men har det blivit någon skillnad?
Vad gäller tystnadskulturen så har det verkligen lyfts på locket, säger Cajsa Winge som var med och startade uppropet #sistaspikenikistan.

Genom artikelserien Byggslaget har Byggcheferna under hösten rapporterat om byggbranschens insatser mot sexuella trakasserier. De har gett en inblick i tio företags jämställdhetsarbete, men framför allt framhävt enskilda personers tankar kring problemen.

Många insatser görs och problemen i branschen har fått mer uppmärksamhet. Det har vi bland annat arkitekten Cajsa Winge och snickaren Emmelie Renlund att tacka för. Tillsammans startade de uppropet #sistaspikenikistan, som direkt fick stort genomslag.

– Vi startade uppropet för att det finns sexism i hela sektorn. Det var ett känt problem redan innan, men det hade kanske inte fått den uppmärksamhet som det har fått nu, säger Cajsa Winge.

Quote image

Vi ska bryta jargongen och förhindra problemen innan de hinner inträffa.

Att #sistaspikenikistan fick stor uppmärksamhet innebar också en större uppmärksamhet för dem personligen. När uppropet släpptes hade bostadsminister Peter Eriksson redan kallat branschen till att skriva under avsiktsförklaringen, men han valde att bjuda in Cajsa Winge och Emmelie Renlund i efterhand.

– Själva underskriften av dokumentet kändes stort, men det stora var mötet i sig. Att regeringen hade tagit initiativet och att det blev ett möte mellan dem och branschen.

Cajsa Winge berättar att hon under året som gått har deltagit i flera paneldebatter där hon fått se personer som verkligen brinner för ämnet. Hon har även sett och hört talas om fantastiska initiativ för att skapa välkomnande arbetsplatser. Men trots detta är det långt kvar innan den gamla jargonen är borttvättad och branschen är fullt jämställd.

– Även om människor inte aktivt ser ned på kvinnor lever vi i sviter av en historia där kvinnor har varit mindre värda. En viss skillnad är det, men det går inte att se en tydlig förändring än. Förändring tar tid. Vad man dock kan säga är att det verkligen har lyfts på locket vad gäller tystnadskulturen. Det talas om problemen på ett helt annat sätt i dag. Jag tycker dock att vi bör arbeta mer proaktivt. Vi ska bryta jargongen och förhindra problemen innan de hinner inträffa.

Vad är din förhoppning om branschen i framtiden?

– Att vi har krossat bilden av vem som kan göra vad. Jag hoppas att tjejer, redan som barn, kan få upptäcka intresset för teknik. Vi borde även lyfta in jämställdhet i de byggda miljöerna, i den värld som skapas. Det är nästa utmaning.

 

NY CHECKLISTA MOT SEXUELLA TRAKASSERIER

Den 6 november släppte Prevent en checklista mot sexuella trakasserier. Den innehåller frågor om hur din arbetsplats jobbar för att förebygga problemet. Syftet är göra det enklare för arbetsgivare och skyddsombud som vill motverka trakasserier.

 

LÄS ARTIKELSERIEN BYGGSLAGET

Del 1: Ikano Bostads vd Robert Jaaniste
Del 2: NCC Buildings Sverigechef Henrik Landelius
Del 3: Veidekkes HR-chef Kristin Linus
Del 4: Installatörsföretagens vd Ola Månsson
Del 5: Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand
Del 6: Skanska Sveriges HR-direktör Anna Wenner
Del 7: Peabs hållbarhetschef Maria Hernroth
Del 8: JM:s vd och koncernchef Johan Skoglund
Del 9: Svensk Byggtjänsts vd Urban Månsson
Del 10: Byggnads ordförande Johan Lindholm

Publicerad 2018-11-21 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier