Byggcheferna fortsätter att inspirera i jämställdhetsfrågor. På onsdag föreläser ordförande Lars Bergqvist på Södertörns brandförsvarsförbund.
– Vi kan inte ha strukturer som gör att vissa personer inte trivs på jobbet, säger insatsledaren Per Delhage.
Att räddningstjänsten har liknande problem som byggbranschen, och vill göra något åt det, har Byggcheferna skrivit om tidigare.
På Södertörns brandförsvarsförbund har frågan om jämställdhet diskuterats länge. Bland annat genom det EU-finansierade projektet Självklart!, som pågick mellan 2012 och 2014.
– Nationellt är det fortfarande bara knappt fem procent av brandmännen som är kvinnor, säger insatsledaren Per Delhage. Hos oss är det cirka tio procent. Det har hänt jättemycket inom vår organisation, men det finns ohyggligt mycket kvar att göra.
Den 27 september har Södertörns brandförsvarsförbund en intern heldag om nyheterna i diskrimineringslagen. Under den kommer Lars Bergqvist att berätta om Stoppa machokulturen.
– Det finns samma strukturer hos oss som inom byggbranschen, säger Per Delhage. Det kan vara svårt för kvinnor att komma in i räddningstjänsten utan att behöva anpassa sig efter den machokultur som finns. Det är ganska vanligt att kvinnor slutar för att de inte orkar med den. Tanken är att vi ska få inspiration av det arbete som har gjorts av Byggcheferna och Byggnads och hitta sätt att förstärka våra egna insatser.
Per Delhage konstaterar att machokulturen tar sig andra uttryck på brandstationer än på byggarbetsplatser:
– Hos oss är den nog mer subtil, säger han. Man ifrågasätter och letar fel hos de kvinnor som anställs. Det handlar mer om ett missgynnande än om öppet sexistiska kommentarer.
Hur viktig är rekryteringsfrågan?
– Den grupp som brukar söka till räddningstjänsten är väldigt homogen och vi behöver en större bredd av människor. Om det bara ska handla om att fylla stolar finns tillräckligt mycket arbetskraft, men om vi vill utvecklas och få in olika sorters människor behöver vi jobba brett. Vi är en myndighet, vi ska erbjuda en jämlik och jämställd service, och det tror jag att vi gör bäst med olika personer som har olika perspektiv.