Nästa vecka lanserar Byggcheferna sitt machoindex för 2022 – en uppföljande mätning av machokulturens utveckling inom samhällsbyggnad enligt 1 800 chefer.
Hållbarhetsarbete är en topprioritering för alla i samhällsbyggnadssektorn. Trenden är att kraven blir allt tuffare på företagens hållbarhetsredovisning och ansvar för en hållbar leverantörskedja. Det gör att nästa stora steg i frågan handlar om social hållbarhet.
I den mansdominerade samhällsbyggnadssektorn är machokultur en bakomliggande orsak till de många sociala utmaningar som finns. Företagen kommer att behöva bevisa att de arbetar såväl för klimatneutralitet som för schyssta villkor för människan.
– År 2022 växer kraven på social hållbarhet och då behövs machoindex, säger Jeanet Corvinius. Vi behöver ett mätverktyg så att företagen i vår bransch på ett transparent och enkelt sätt kan redovisa hur arbetet för ökad inkludering utvecklas.
Machoindex är ett verktyg som Byggcheferna har utvecklat i samarbete med forskaren Magnus Johansson vid Oslo Metropolitan University. Det är till för att mäta machokultur och finns tillgängligt för alla.
Den första mätningen bland branschens chefer gjordes 2020. Mätverktyget togs emot väl i branschen. Flera tongivande vd:ar välkomnade det och myndigheter började intressera sig för att använda det bland annat i upphandling.
Den 19 januari presenterar Byggcheferna 2022 års machoindex. Då får vi veta om ett representativt urval av branschens chefer bedömer att machokulturen har ökat eller minskat. Vi får också veta hur uppfattningen om machokultur skiljer sig mellan yngre och äldre samt mellan kvinnor och män – och om det finns olika grad av machokultur i till exempel den mindre mansdominerade fastighetsbranschen än inom bygg.