Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

”#metoo har förflyttat perspektivet”

Ellen Landberg, utbildare i jämställdhet, mångfald och inkludering, är en av experterna i juryn för Lars Bergqvist-stipendiet. Här berättar hon vad som är viktigast att tänka på i ansökan:

– Något jag kommer att titta på är hur praktisk en idé är. Kan den omsättas i praktisk handling? Den måste vara realiserbar och inte för visionär. Spridning är också viktigt. Kan den användas i andra delar av samhällsbyggnadssektorn? Är den hållbar på längre sikt, eller är det en engångsföreteelse? Sedan är det också intressant, även om det inte behöver vara avgörande, om de som söker visar att de förstår vad som krävs för att genomföra idén.

Varför behövs Lars Bergqvist-stipendiet?

– Det är helt rätt tid för det. Om det hade instiftats för fyra år sedan skulle det inte ha blivit samma resultat som det förmodligen kommer att bli nu. #metoo har förflyttat perspektivet. Nu ser fler att problemen är strukturella, snarare än att det är enskilda individer som är problemet. Jämställdhet och mångfald har ofta hanterats som egna projekt, något som kommer utöver allt annat som ska göras, men när en förstår att det är en kulturfråga som går in i rekrytering, i kompetensförsörjning, i effektivitet och produktivitet, då ökar chansen för att det blir prioriterat.

Hur är din bild av byggbranschen?

– Det pågår mycket bra arbete i den, men precis som många andra mansdominerade branscher har den stora problem med normer och den interna kulturen. Det ställer till det både för kompetensförsörjningen och rekryteringen. Om vi lyckas rekrytera in människor, vad har vi för kultur och arbetsmiljö som gör att de vill stanna kvar? Men jag träffar många som vill göra skillnad. De vet bara inte alltid hur de ska göra. Det är viktigt att jobba med en annan sorts ledarskap än den traditionella, ett ledarskap som bygger på öppenhet, tillit och delaktighet, för att skapa inkluderande verksamheter.

Vad skulle en drömansökan handla om?

– Det är så spännande med en ny generation studenter som kommer ut med ny kunskap om vad som är viktigt värderingsmässigt. Samtidigt har vi personer som har jobbat väldigt länge. Tänk om något kan ha att göra med en kombination av dem? När du kommer in som ny kan du ha jättebra tankar, för att du har färsk kunskap och andra erfarenheter, men normen är att du ska vara ödmjuk och lyssna in dem som jobbat längre. Man ska inte komma med en massa nya idéer, det riskerar att betraktas som motstånd till den rådande kulturen. Det vore häftigt om en ansökan handlar om det, att blanda sina perspektiv och förändra tillsammans.

 

Medlem i Byggcheferna? Sök stipendiet på byggcheferna.se/stipendium – senast den 1 augusti. 60 000 kronor kommer att delas ut i oktober. 

 

Publicerad 2019-06-18 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier