Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

”Insatser mot mäns beteenden vore mest effektiva” 

Jesper Fundberg, maskulinitetsforskare och etnolog, är en av experterna i juryn för Lars Bergqvist-stipendiet. Här berättar han varför stipendiet behövs:

– Det är ett sätt att få i gång förändringar när det gäller kön och makt i byggbranschen, med fokus på mäns privilegier. Det kan ge uppmärksamhet och adressera viktiga frågor. Det är ett skäl gott nog. Samtidigt blir det ett tillfälle att samlas, resonera och se hur man kan utvecklas.

Varför har du valt att vara med i juryn?

– Det har kanske inte gjorts jättemycket som handlar om kön, makt och jämställdhet i byggbranschen Det har gjorts en del, men det finns mycket mer att göra. Det är kul att få reda på vad som sker och kunna bidra med min kompetens kring de insatser man vill göra.

Hur är din bild av byggbranschen?

– Det som jag känner igen från en del andra branscher är att det finns ganska tydliga manliga normer och privilegier. Ibland kan det vara en fördel att problemet är så väldigt tydligt. Då finns det också möjligheter att göra förbättringar. Inte bara genom att få in fler kvinnor, utan också genom att skapa en öppenhet för olika former av maskulinitet. När en makt är väl synlig är det enklare att framföra en motmakt. Om det däremot är otydligt, om man har svårt att se vad som är en intressemotsättning, är det extremt svårt att driva ett förändringsarbete.

Vad värderar du själv när ni läser ansökningarna?

– I allmän mening brukar jag tänka så här: ”Vad är problemet som ska lösas?” Det är vanligt att man säger att man ska jobba med kvinnorna, till exempel att kvinnor ska gå särskilda utbildningsprogram. Men det betyder också att man skriver fram kvinnor som problem, eftersom det är dem som man ska ändra på. Om vi har ett problem med manlig jargong och börjar jobba med kvinnorna, då hänger faktiskt inte problem och lösning ihop. Så brukar jag tänka när jag tittar på ansökningar, utvecklingsarbeten, uppsatser eller vad det nu kan vara. Det tänket brukar synliggöra en massa saker och är ett lätt sätt att göra en analys av vad vi har att göra med.

Vad skulle en drömansökan handla om?

– Jag föreställer mig att det finns väldigt många män i byggbranschen som har hög status, att de är viktiga på något sätt. Jag tror att insatser som adresserar män och manliga beteenden vore det mest effektiva, men också det känsligaste och svåraste att driva. Det vore spännande.

Medlem i Byggcheferna? Sök stipendiet på byggcheferna.se/stipendium – senast den 30 juni. 

Publicerad 2019-06-18 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier