Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

”Det är viktigt att förstå att man aldrig är fullärd”

Mary Juusela, grundare av Lika Olika, är en av experterna i juryn för Lars Bergqvist-stipendiet. Här berättar hon vad hon letar efter i ansökningarna:

– Jag vill kunna skönja att det är ett genuint arbete. När man jobbar med saker som värdegrunder, sociala kunskaper och attityder handlar det om att man måste walk the talk. Många kan göra något som ser bra ut, som en hygienfaktor, men jag hoppas att vi hittar personer som lever som de lär. Inte bara att man står på jobbet och vevar policyer, utan att man även privat lever på samma sätt. Det är också viktigt med en ödmjukhet, att man är nyfiken och förstår att man aldrig är fullärd. Att man inser att man bara är en vanlig människa som försöker göra sitt bästa. Det är en bra utgångspunkt.

Hur är din bild av byggbranschen?

– Överlag skulle jag faktiskt säga att den inte är så himla mycket sämre eller bättre än någon annan. Det finns fortfarande många fixerade könsroller och attityder gentemot kvinnor, och mot män också för den delen, men de frågorna behöver hela samhället jobba med jättemycket. Intoleransen mot att människor är olika, den är tyvärr väldigt stor i vårt samhälle i dag. Branschen behöver jobba med den, precis som alla andra. Det finns många inom bygg som har kommit väldigt långt också.

Varför behövs det här stipendiet?

– Det är alltid bra med förebilder. När man har ett sådant här stipendium eller pris lyfter man fram att frågan är viktig, att det ska finnas utrymme för alla olika. Det behövs i samhället att vi bryter oss loss från cementerade roller och tänker nytt. Det gynnar branschen, det gynnar individerna, det gynnar hela Sverige. Någonstans är det business också: gör man som man alltid har gjort, med samma slags människor, kommer man inte att få några nya resultat.

Vad skulle en drömansökan handla om?

– Jag tycker att det vore bra om man ser att någon jobbar holistiskt. Att man ser en helhet, från byggbodarna hela vägen till kontoret. Det är jätteviktigt. Om man vill få till den här vikänslan, med team work, öppenhet och bra värderingar, då ska ju alla med. Det är ett gemensamt tak och det ska genomsyra hela verksamheten, även om det kan ta lite tid att genomföra. Det är ingen quick fix.

 

Medlem i Byggcheferna? Sök stipendiet på byggcheferna.se/stipendium – senast den 1 augusti. 60 000 kronor kommer att delas ut i oktober.

 

Publicerad 2019-06-18 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier