Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Byggföretag tar upp kampen mot machokulturen på hemorten

Stoppa machokulturen fortsätter att göra avtryck och inspirera runt om i landet. Nästa företag att ta för sig i kampen är Erik Larsson Bygg i Limmared, i Tranemo kommun, som vill förändra både internt och externt.
– Det spelar ingen roll vad vi gör internt om jargongen fortfarande finns kvar när vi kommer ut, säger Sonja Larsson, HR-strateg på Erik Larsson Bygg.

Sonja Larsson, med en bakgrund i media och IT-branschen, har arbetat på Erik Larsson Bygg i ett och ett halvt år. Trots den relativt korta tiden i branschen har hon redan märkt av machokulturen, vilket är en av de bidragande orsakerna till att företaget nu tar frågan på ännu större allvar.

– Man känner av att kulturen är speciell. Det är en stark sammanhållning, men ju mer man dyker ner i arbetsmiljöfrågor, desto mer märks problemen.

Nu tas ett steg för att förändra kulturen internt. Den 7 och 8 februari anordnas en konferens för alla medarbetare, där en av delarna fokuserar på machokulturen. Men den kanske viktigaste händelsen är den som infaller den 28 mars. Då görs nämligen en satsning för att förändra kulturen även bortom Erik Larsson Bygg. En insats för att få med hela kommunen på tåget.

– Vi har bjudit in Peter Svensson som föreläser om machokulturen med målet att få dit allt från konkurrenter och idrottsföreningar till studenter och lärare. Det här är en stor investering för oss, men vi vill inte hålla det för oss själva. Tillsammans har vi lättare att skapa förändring.

Att problemen sträcker sig utanför byggbranschen kan ingen förneka och Sonja Larsson är noggrann med att poängtera vikten av att nå ut till alla delar av samhället. Idrotten är ett av de områden som hon och Erik Larsson Bygg brinner extra för.

– Jag har tre söner. Redan i tidig ålder märker man att de ska se ut och vara på ett visst sätt. Du ska vara stark, ha muskler och inte gråta. Det är en enorm press. När man är med på idrottsträningar så syns det också. Någon gör mål och folk jublar, men det är ingen som jublar när lilla Johan hjälper sin kompis som har ramlat. Det gäller att se andra saker än prestationen. Vi behöver nå ut till ledare i miljöer där machokulturen finns och bryta mönster i ett tidigt skede.

Sonja Larsson passar även på att lyfta vikten av Byggchefernas och Byggnads initiativ Stoppa machokulturen och berättar att hon har använt sig av samtalslådan, filmerna och presentationsmaterialet på hemsidan.

– Att Byggchefernas och Byggnads loggor finns med visar att problemen är större än oss. Det visar att detta inte är något som vi bara hittar på.

Publicerad 2019-02-08 i Etik

Följ oss på
sociala medier