Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Byggbranschen is too important to be left to men

The future is too important to be left to men, säger KTH i en satsning för att inspirera unga teknikkvinnor.
Ett budskap som Byggcheferna ställer sig bakom i en ny annons.
Det är en uppmaning till tjejer om att ta plats i branschen, säger Alina Lingnau, kommunikatör på KTH.

Sedan 2015 drivs The future needs giants av Kungliga Tekniska Högskolan. Ett årligt event där kvinnliga gymnasieelever ska inspireras till att söka KTH:s teknikutbildningar.

– På KTH har vi drygt 30 procent kvinnliga studenter, säger KTH:s kommunikatör Alina Lingnau. Vissa utbildningar har mindre än tio procent kvinnor. 2014 bestämde vår ledning att vi måste göra något åt det här. Tanken med The future needs giants är att lyfta kvinnliga giganter inom teknikvärlden, att visa att det finns och alltid har funnits kvinnor som utvecklat teknik, så att unga tjejer kan få kvinnliga förebilder.

Quote image

Fler tjejer behöver ta plats i teknikvärlden och inte överlåta utvecklingen av framtidens samhälle till män.

En uppmärksammad rad från projektet är The future is too important to be left to men. En paroll som Byggcheferna hyllar i en ny annons – publicerad inom kampanjen Framtidens ingenjör – genom att säga att även byggbranschen is too important to be left to men.

– Vad vi menar med den är att fler tjejer behöver ta plats i teknikvärlden och inte överlåta utvecklingen av framtidens samhälle till män, säger Alina Lingnau. Vi menar självklart inte att män inte behövs eller inte är välkomna, som några har tolkat det. Med tanke på att män är väldigt överrepresenterade i alla teknikbranscher är det underförstått att de redan finns där, men det behövs fler kvinnor som kan vara med och utveckla framtiden.

Vilka resultat har satsningen gett?

– På civilingenjörsutbildningen i elektroteknik har andelen kvinnor gått från 11 till 19,6 procent. På högskoleingenjörsutbildningen inom elektronik och datateknik har den gått från 6 till 15,2 procent. Det är en ganska stor förändring. Sedan är inte det här hela lösningen, det räcker inte med att göra ett event per år.

Utbildningarna inom samhällsbyggnad är inte med i The future needs giants. Vad beror det på?

– De står sig förhållandevis bra. På civilingenjörsutbildningen har vi nästan 50/50 i könsfördelning. På högskoleingenjörsutbildningen är det cirka 30 procent kvinnor. Jag har hört att namnbytet kan vara en orsak till det. Utbildningen hette tidigare Väg och vatten. När man ändrade till Samhällsbyggnad blev det tydligare att det inte bara handlar om att räkna på hus och bygga broar, utan om att utveckla städer och samhället. Det kanske attraherar fler tjejer.

Publicerad 2018-12-20 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier