Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Gör övningar för att förändra machonormer

På stoppamachokulturen.nu finns flera tips på hur du kan bidra till en bättre bransch. Ett av redskapen som finns att hämta är fyra övningar i mansnormer som snickaren Mattias Lindholm tog fram, tillsammans med föreningen Män för jämställdhet, under sin praktikperiod på Byggnads.
– Det var ett perfekt sätt att kombinera mina erfarenheter från byggbranschen med mina studier inom etnologi och antropologi, säger han.

Män för jämställdhet, eller Män, är en ideell organisation som arbetar för att förändra normer kring maskulinitet. Därför passade ett samarbete med Byggcheferna, Byggnads och projektet Stoppa machokulturen som handen i handsken. Men utan en praktikant hade det kanske aldrig varit möjligt. Mattias Lindholm hade redan innan sin praktikperiod på Byggnads varit aktiv i Män och när stoppamachokulturen.nu skulle uppdateras blev ett samarbete naturligt.

– Tidigt i projektet var det mycket fokus på kampanj. Vi ville istället att hemsidan skulle bli en konkret verktygslåda. Det passade bra med de metoder och erfarenheter jag hade fått från Män.

Quote image

Jag fanns där för att ta fram scenarier som folk kunde känna igen sig i

Idag finns fyra övningar på webben som syftar till att synliggöra och förändra machonormer. Mattias Lindholm menar att det framförallt är en som är extra viktig.

– Övning fyra, scenarioövningarna, är den som jag tycker är viktigast. Konceptet är taget från Män, men vi behövde anpassa det för byggbranschen. Jag fanns där för att ta fram scenarier som folk kunde känna igen sig i, då jag har egna erfarenheter från branschen och vet vad som kan ske. Vi tog även hjälp av en tjej som hade varit aktiv i Näta, Byggnads kvinnliga nätverk. Det var viktigt att tänka in människorna som faktiskt är berörda och drabbas av machokulturen.

Vad fick du själv ut av att ta fram övningarna?

– Det var ett perfekt sätt att kombinera mina erfarenheter från byggbranschen med mina studier inom etnologi och antropologi. Sedan lärde jag mig även fler metoder för att motverka machokulturen.

Publicerad 2018-12-18 i Etik

Följ oss på
sociala medier