Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Ett enkelt sätt att visa upp din organisations värderingar

För att förändra en hel bransch krävs stora insatser och en stor vilja. Men det betyder inte att de små sakerna inte gör skillnad. Genom att sätta upp Stoppa machokulturens checklista på er arbetsplats visar ni vilka värderingar ni har och vad som är okej och inte.

 I början av november tog Byggcheferna och Byggnads nästa steg i kampanjen Stoppa machokulturen för att påminna om att det fortfarande krävs insatser för att förändra branschen. På stoppamachokulturen.nu hittar du inspiration och tips på hur du kan bidra. En sak du kan göra är att skriva ut en lista med tre enkla regler. Tanken är att listan ska sättas upp på arbetsplatsen för att påminna de anställda om vilket beteende som är okej.

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något må vara en klyscha, men så är det faktiskt. Alla behöver ta ansvar för att vi ska nå dit vi vill och många små insatser kan göra stor skillnad. Checklistan är ett enkelt steg att ta, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna.

De tre reglerna handlar bland annat om att vara välkomnande, ta säkerhetsrisker på allvar och att våga säga ifrån när man hör eller ser något som inte är acceptabelt. För många kan detta verka självklart, men bevisligen har det inte varit, och är fortfarande inte, så givet som man kan tro.

– Ungefär hälften av våra kvinnliga medlemmar har upplevt sexuella trakasserier och uppropet #sistaspikenikistan fick cirka 4 600 underskrifter. Det säger en hel del. Även om reglerna på checklistan kan tyckas vara självklara så följs de inte av alla. Själva checklistan löser inte problemen, men den kan få människorna att börja agera.

Publicerad 2018-11-26 i Etik

Följ oss på
sociala medier