Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Stor granskning av Byggbranschens arbete för att motverka trakasserier

Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska granska totalt 100 byggföretag för att kontrollera om de har riktlinjer och rutiner för att förhindra sexuella trakasserier.
– Byggbranschen fick mycket uppmärksamhet under #metoo och vi kände att det var på sin plats att utöka granskningen med byggföretag, säger Tobias Sjöqvist, utredare på DO.

Byggcheferna har sedan en tid tillbaka rapporterat om byggbranschens insatser sedan #metoo och #sistaspikenikistan genom artikelserien Byggslaget. När DO nu granskar branschen får många av företagen reda på om de verkligen arbetar på rätt sätt för att förhindra trakasserier och repressalier. Anledningen, förutom den uppmärksamhet som byggbranschen fick under #metoo, är en lagförändring som trädde i kraft 2017. Nu ställs krav på arbetsgivare att de ska ha riktlinjer och rutiner för att motverka sexuella trakasserier. I samband med lagförändringen granskade DO flera kommuner och landsting och såg tydliga tecken på att många inte hade kommit så långt som man skulle kunna hoppas.

– Vi ville se om de hade följt med i utvecklingen, samtidigt som vi ville sprida kunskap om lagändringen. Vad vi kunde se var att det fanns en stor okunskap och att många var dåliga på att ha riktlinjer.

Efter att ha sett resultaten från den första granskningen valde DO att utöka den med företag inom kultur, media och juridik. Den visade på liknande problem som den första – att det saknas kunskap om lagändringen. Nu är det alltså byggbranschens tur att bli synade och företagen som ingår i granskningen har en månad på sig att skicka in dokumentationen.

– Granskningen har redan börjat. Vi fick in de första handlingarna för några veckor sedan, men vi har inte något resultat än.

– Det här kommer ju inte att sluta med något skadestånd eller liknande, utan det viktigaste för oss är att sprida kunskap om lagändringen och att ge arbetsgivare information om vad för beteende som är okej. Vi kommer att skriva ett beslut till varje företag där vi tar upp eventuella brister.

 

Publicerad 2018-10-24 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier