Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Hilti vill förändra jargongen

Om byggbranschen ska kunna bli jämställd måste vi prata så alla kan lyssna. Genom initiativet ”En öppnare byggbransch” vill byggteknikföretaget Hilti bidra till att förändra jargongen.
– Våra workshops har fått väldigt positiv respons. Det är många som hör av sig och undrar när vi kommer till deras ort, säger Carina Christoffersen, HR Business Partner på Hilti.

I kampanjen Stoppa machokulturen, som Byggcheferna och Byggnads driver sedan 2015, ingår verktygslådan Prata så alla kan lyssna. Den har inspirerat Hilti till att ta ett eget krafttag mot jargongen inom företaget. Den 28 februari och 21 mars anordnades workshops på det svenska huvudkontoret i Arlöv, på initiativ av företagets kvinnliga nätverk.

– Även om vi jobbar internt med dessa frågor når vi inte ända ut. Vi hade inte sett den här typen av workshops någon annanstans och därför satsade vi. Till den första workshopen bjöd vi in både kvinnliga och manliga medarbetare med olika yrken. Till den andra bjöd vi in chefer och annan personal på beslutsfattande positioner. Berättelserna från den första tog vi med oss in i den andra och försökte hitta lösningar på problemen.

 

 

Vad som tydligt har framgått i Hiltis workshops är att många deltagare har ett stort behov av att dela med sig av sina erfarenheter.

– Vissa är de enda kvinnorna på sina arbetsplatser och har ingen de kan prata med. Behovet av att få tala ut är därför stort. En vanlig situation som uppstår är att kvinnor hela tiden måste överbevisa att de klarar av arbetet. Sexuella trakasserier är också återkommande. En tjej berättade om hur hon kom till arbetsplatsen och direkt fick höra skämt om att hon var kvinna. De stängde in henne och kunden i ett rum och höll för dörren. Man skräms av hur kolleger och chefer kan titta bort.

Carina Christoffersen understryker att Hiltis initiativ bara är en liten del av den insats som krävs för att skapa förändring.

– Vi vill skapa förståelse och ge folk en tankeställare. Det är viktigt att poängtera att det finns väldigt många män som tycker att jargongen inte är okej. Kvinnor ska inte förändra jargongen, alla måste ta ansvar. Att driva en förändring från minoritetsgruppen går inte.

Som en förlängning av diskussionen har en Facebookgrupp skapats, där alla är välkomna att komma med förslag på åtgärder. Hiltis workshops i Arlöv har väckt stort intresse och härnäst – den 22 och 23 maj – kommer den att besöka Stockholm. Representanter från Stoppa machokulturen kommer att finnas på plats för att dela med sig av kunskap om jämställdhetsproblem och det arbete som genomförs för en mer välkomnande bransch.

 

Publicerad 2018-05-04 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier