Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Regeringens uppmaning en seger för Stoppa machokulturen

Den 30 november 2017 infann sig de tyngsta aktörerna inom samhällsbyggnad på Regeringskansliet. Detta på initiativ av bostadsminister Peter Eriksson, som mot bakgrund av #metoo och uppropet #sistaspikenikistan önskat ett gemensamt krafttag mot sexismen i byggbranschen. Mötet avslutades med att samtliga parter skrev under en gemensam avsiktsförklaring om att sätta stopp för kränkningar och övergrepp.

Beslutet är en seger för det arbete som Byggcheferna och Byggnads inledde våren 2015 genom kampanjen Stoppa machokulturen. Avsiktsförklaringen innebär en bred, överbryggande uppslutning bakom kampanjens budskap, insatser och mål.

”När vi drog i gång Stoppa machokulturen fick vi mycket hård kritik”, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm. ”Det var svårt att få andra att lyssna när vi ville berätta hur det faktiskt såg ut. Men jag vill ge cred till alla som jobbat med frågan.”

”Hälften av våra kvinnliga medlemmar har upplevt sexuella trakasserier”, säger Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel. ”Vi har jobbat aktivt med det här problemet under en lång tid, men vi har fortfarande massor kvar att göra. Vi är väldigt glada över att bostadsministern har insett detta och uppmanat till en större kraftsamling.”

Avsiktsförklaringen har undertecknats av företrädare från Byggcheferna, Byggherrarna, Byggnads, Installatörsföretagen, Ikano Bostad, JM AB, Kvinnors Byggforum, Maskinentreprenörerna, NCC Building, Peab AB, SABO, Sveriges Ingenjörer, Skanska Sverige AB, AB Svensk Byggtjänst, Sveriges Byggindustrier, Trä- och Möbelföretagen samt Veidekke Sverige AB. Samtliga lovar att ta sitt ansvar för att ingen människa utsätts för kränkningar eller övergrepp inom byggbranschen.

 

KONTAKT
Kajsa Hessel
(ordförande, Byggcheferna): 070-858 76 93
Johan Lindholm (ordförande, Byggnads): 070-306 65 40

 

Publicerad 2017-11-30 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier