Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Styrelsen: #metoo behövs i byggbranschen  

Varför har byggbranschen förskonats från #metoo-skandaler?
Vi önskar att det kunde bero på att det faktiskt inte finns några.
Som chefer måste vi berätta att det finns alldeles för många.

Under hashtaggen #metoo berättar kvinnor om sexuella trakasserier. Under #ihave bekänner män hur de själva gått över gränsen. I många fall handlar det om kränkningar som har skett på svenska arbetsplatser.

Detta ger företag i samhällsbyggnadssektorn skäl att känna oro.

På våra byggen är 99 procent av hantverkarna män. I ledningsposition är bara tio procent kvinnor. Att vår bransch präglas av machokultur är en uppfattning som ofta stämmer.

Hur många #metoo-historier lär inte finnas bland oss? Hur många skandaler pyr? Hur många anmälningar om brott riskerar vi att drabbas av?

Som branschförening hoppas vi att allt ska komma fram. I den arbetsmiljö som vi vill erbjuda finns ingen plats för övergrepp. Om det ändå sker ska den drabbade få fullt stöd från sin arbetsgivare.

Enligt en undersökning har 50 procent av våra kvinnliga medlemmar upplevt sexuella trakasserier. Det är ofattbara siffror. När vi fick höra dem beslutade vi att inleda en bred, fokuserad och långvarig satsning på jämställdhet – något som sedan 2015 har märkts genom kampanjen Stoppa machokulturen. Under arbetet har vi tagit del av chockerande berättelser från våra arbetsplatser, skapat utbildningsverktyg för ökad kunskap och uppmanat alla arbetsgivare att jobba aktivt för en jämställd arbetsmiljö.

Förhoppningsvis kan #metoo bidra till att kolleger som blir utsatta vågar berätta vad som hänt. Att deras företag tar det på allvar ska vara en absolut självklarhet. Vi är skyldiga att motverka en tystnadskultur där brott viftas bort som skämt.

Vi hoppas samtidigt att #ihave ska få män i byggbranschen att rannsaka sig själva. Hur har du som individ bidragit till problemet? Har du skrattat med åt unkna anspelningar? Har du hört sexistiska kommentarer och låtit bli att säga ifrån? Vi begär inga bekännelser, men vi kräver att varje man, varje dag, är medveten om sin makt.

I trakasserier av en minoritet är det majoritetens ansvar att sätta stopp. Att inte ta det ansvaret innebär att man är medskyldig.

Med den här texten vill vi inte dra fokus från de kvinnor som delar med sig av personliga trauman. Vi vill bara göra klart att #metoo behövs i byggbranschen, både bland hantverkare och tjänstemän. Vi ska inte tolerera att kvinnor kränks. Ingen ska känna oro över att bli sexualiserad på sitt jobb. Att vi driver Stoppa machokulturen, i samarbete med Byggnads, beror på att vi anser att problemet är akut. Som chefer i Sveriges manligaste bransch är det vår plikt att ge män och kvinnor samma möjligheter att känna sig trygga på jobbet.

 

BYGGCHEFERNAS STYRELSE
Kajsa Hessel (vd, Projektgaranti)
Peter Sjöquist (drifttekniker, Västerbottens läns landsting)
Nancy Lawoko (projektledare, Structor)
Jeanet Corvinius (arbetschef, Peab)
Anders Hinn (affärschef, Wästbygg)
Katarina Lindh (fastighetschef, Varbergs kommun)
Anders Holmgren (entreprenadingenjör, Effektiv Bygg)
Yvonne Stenman (inköpare, Skanska)
Marcus Malmström (vd, Climat80 Entreprenad)
Pär Rask (entreprenadingenjör, Peab)
Alf Svensson (fastighetschef, Sölvesborgs kommun)
Lars Tengvall (projektchef, NCC) 

 

Publicerad 2017-10-27 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier