Byggchefernas förra ordförande Lars Bergqvist hedras med en stiftelse.
Varje år kommer 60 000 kronor att delas ut till medlemmar i föreningen.
– Det är ett sätt att förvalta hans arbete för mångfald och jämställdhet, säger styrelseledamoten Lars Tengvall.
På Byggchefernas stämma i september avgick Lars Bergqvist som föreningens ordförande. Under sina nästan 30 år på posten satte han stort avtryck i byggbranschen. Som initiativtagare till kampanjen Stoppa machokulturen har han bidragit till att jämställdhet och mångfald i dag är högaktuella frågor.
För att uppmärksamma hans insatser har Byggcheferna startat en stiftelse i hans namn. Det offentliggjordes i samband med föreningens stämma i september, då han även utsågs till hedersordförande.
– En helt otrolig ära, säger Lars Bergqvist. Jag är naturligtvis jättestolt, men framför allt känns det fantastiskt att de här frågorna fortsätter att vara centrala för Byggcheferna. Nu hoppas jag att det får många bra initiativ och individer att bli framlyfta.
Syftet med stiftelsen är att stödja och utveckla medlemmar i Byggcheferna, med målet att öka jämställdheten och mångfalden inom byggsektorn.
– Lars Bergqvist har gjort Byggcheferna till en viktig part i byggbranschen, säger Lars Tengvall. Mycket av det vi gjort har blivit väldigt uppmärksammat. Det senaste exemplet är Stoppa machokulturen, men vi har jobbat mycket med mångfald och jämställdhet överlag. Vi var de första som tog upp frågan om nollvision för dödsolyckor i byggbranschen och har även haft en kampanj om visselblåsare. Vi vet att båda dessa ämnen har en stark koppling till machokulturen. Lars har varit väldigt drivande där.
Stiftelsen har fått 100 000 kronor i grundkapital av Ledarna. Under kommande tio år ska Byggcheferna tillföra en miljon. Varje år kommer totalt 60 000 kronor att delas ut till en eller flera personer.
– Det är bara medlemmar inom Byggcheferna som kan söka pengar, säger Lars Tengvall. Det är ingen allmän stiftelse. Kriterierna är att man ska främja, ha utbildning eller vilja utbilda sig inom mångfald och jämställdhet.
Första utdelningen kommer att ske under 2018 eller 2019. Ansökningsperioden kungörs i medlemstidningar och sociala medier.