Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

”Bra att erkänna att problemen finns”

I verktygslådan Prata så alla kan lyssna finns en kortlek för schysstare snack.
Den är skapad för byggbranschen, men är lika giltig inom flera andra områden.
– Den där jargongen finns överallt, säger Mattias Ågren, barn- och elevombud inom Statens institutionsstyrelse.

Stoppa machokulturens verktygslåda, som släpptes för ett år sedan, har väckt intresse långt utanför byggbranschen. Bland annat har den använts inom stål- och metallindustrin och räddningstjänsten.

Mattias Ågren jobbar som barn- och elevombud för Långanäs inom Statens institutionsstyrelse. Parallellt driver han en egen verksamhet med föreläsningar. I båda rollerna har kortleken kommit till användning.

 

 

– Just nu kör jag utbildningar kring machokultur för deltidsbrandmän och ordningsvakter, säger Mattias Ågren. Inom skolan har jag testat korten på lärare, behandlingsassistenter och elever. Den har fått väldigt positiv respons. Det är ett enkelt material för att synliggöra den här sortens kommentarer.

– Sexismen, rasismen och homofobin finns överallt i samhället, det är inte bara inom byggbranschen. Alla behöver jobba med det. Polisen, räddningstjänsten, Svenska kyrkan… Präster kan gott använda kortleken. Det är alltid bra att erkänna att problemen finns, ”vi har det så här och vi försöker göra något åt det”, i stället för att låtsas som om allt är bra.

Mattias Ågren anser att kampanjen Prata så alla kan lyssna, som handlar om jargong och språkbruk, har valt helt rätt fokus enligt forskning inom området. Han hänvisar till ”våldspyramiden”, en term som fått stor spridning genom en illustration av Ashley Fairbanks.

– För att motverka våldtäkt, misshandel och mord måste man börja i grunden, säger han. Då handlar det just om att jobba med språket. Att säga att ”det där var inte kul, på den här arbetsplatsen säger vi inte så där”. Att man vågar vara tydlig. Det är jättebra ur preventionssynpunkt. Sedan måste man jobba vidare och arbeta med normerna. Vilka beteenden belönas och bestraffas?

– Det är samtidigt viktigt att diskussionerna sköts på ett bra sätt. Att man inte hoppar på varandra. Eleverna tycker att det är ett roligt grepp med de gula och röda korten, det gör att det blir lite mer lekfullt. Det här är ett perfekt uppstartsmaterial. All heder till Byggnads och Byggcheferna.

 

Vill du få en verktygslåda till din arbetsplats? Mejla en beställning till byggcheferna@ledarna.se. Lådan är helt kostnadsfri. 

 

Publicerad 2017-08-15 i Arbetsmiljö

Följ oss på
sociala medier