Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Installatörer vill öka mångfalden

Hur många utrikesfödda kvinnor jobbar som installatörer?
Genom ett samarbete med Arbetsförmedlingen vill Installatörsföretagen höja antalet.
– Vår bransch måste spegla befolkningen, säger Pär Lundström, organisationens expert på yrkesutbildningar.

Installatörsföretagen är en serviceorganisation med 3 500 medlemsföretag inom VVS och elteknik. Sedan i mars ingår den i styrgruppen för Sverige bygger nytt, ett projekt med bas i Stockholmsregionen. Det leds av Arbetsförmedlingen, stöds av Europeiska socialfonden och vill berika bygg- och installationsbranschen med fler nyanlända och utrikesfödda. I denna målgrupp kommer kvinnor att ha förtur.

– Vi är i ett läge där bygg- och installationsbranschens två största arbetskraftsreserver finns bland de relativt nyanlända och bland kvinnor, säger Pär Lundström från Installatörsföretagen. Det är fortfarande alldeles för få kvinnor som jobbar i branschen, samtidigt som vi behöver få in betydligt fler med annan kulturell bakgrund. Då gäller det att bygga nya modeller och strukturer för hur de ska komma in på arbetsmarknaden.

 


Pär Lundström från Installatörsföretagen betonar vikten av att öppna nya rekryteringsvägar. 

 

Ambitionen för Sverige bygger nytt är att placera 900 projektdeltagare inom byggsektorn. I projektet ingår även Solna stad, Spånga Tensta stadsdelsförvaltning, Byggnads, Sveriges Byggindustrier/BYN och Stockholms arbetsmarknadsförvaltning.

– Väldigt mycket handlar om att jobba med attityder och försöka forma en gemensam bild av hur verkligheten ser ut, säger Pär Lundström. Byggbranschen har ett skriande rekryteringsbehov. Då måste vi öppna nya rekryteringsvägar och förändra bilden av invanda sanningar.

Projektet startade i höstas, ska börja genomföras under sommaren och är tänkt att pågå till och med 2019.

– Vår bransch måste spegla befolkningen, säger Pär Lundström. En ganska stor del av Sveriges invånare kommer från arabländer, Afrika eller andra delar av världen. Om vi kan ha installatörer som både är förtrogna med andra kulturer och kan språken, då kan vi helt enkelt göra bättre affärer. Det är ett känt faktum att arbetsgrupper som har en stor mångfald av erfarenheter på sikt blir mer lönsamma.

 

Publicerad 2017-06-28 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier