Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Nya lagen ger en renare byggbransch

Byggcheferna har länge önskat en lagändring om arbetsgivardeklaration på individnivå. Genom Byggbranschen i samverkan har det nu blivit verklighet.
Den 10 maj 2017 sa riksdagen ja till regeringens förslag.

I höstas föreslog regeringen en lagändring som efterfrågats av Byggbranschen i samverkan. Den handlade om att uppgifter på individnivå – det vill säga per betalningsmottagare – borde rapporteras löpande till Skatteverket. Till skillnad från i dag, då individers ersättningar och skatteavdrag redovisas årligen, skulle arbetsgivardeklarationen behöva lämnas varje månad.

Nu har riksdagen fattat beslut om att genomföra lagändringen.

– I dag firar vi inom Byggbranschen i samverkan, säger Byggchefernas ordförande Lars Bergqvist. Den nya lagen är ett stort steg mot en sund byggbransch. Tillsammans med den tidigare lagen om personalliggare stärks nu den sunda konkurrensen för företag, de anställda och alla som anlitar våra tjänster.

Syftet med lagen är främst att minska skattefusk och skatteundandragande. De flesta av de nya reglerna börjar gälla den 1 juli 2018. De som ska lämna uppgifter från detta datum är uppgiftsskyldiga som ska föra personalliggare och som har fler än 15 anställda när reglerna börjar gälla. Övriga som är skyldiga att lämna uppgifter ska göra detta från den 1 januari 2019.

Mer information finns på riksdagens hemsida.

 

Publicerad 2017-05-11 i Etik

Följ oss på
sociala medier