Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

”Man måste kämpa och våga fråga”

Diana Baghdo lämnade Syrien när IS-hotet blev för starkt.
Tre år senare är hon produktionsledare vid bygget av Södertälje nya sjukhus.
– För mig är jobb integration, säger hon. 

Om två veckor arrangerar Ledarna seminariet ”Från flykting till medarbetare?” i Stockholm.

Det har tidigare hållits i både Stockholm och Göteborg och arrangeras tre gånger till under våren. Syftet med kursen, som Byggcheferna har berättat om, är att minska glappet mellan den kompetenta asylinvandraren och den anställande svenska byggchefen.

Diana Baghdo är ett bevis på att barriärer kan överbryggas. I december 2013 kom hon till Sverige med en syrisk ingenjörsexamen och lång erfarenhet av byggprojekt. Nu är hon fast anställd produktionsledare på Skanska i Stockholm.

– Jag trivs jättebra och tänker att jag ska utveckla mig ännu mer, säger hon. Jag har satt upp en plan om att bli produktionschef inom fem år. Vi får se. Det är produktionen som jag gillar mest när jag bygger. Att försöka få den att fungera ännu bättre, med minskade kostnader och säkrare arbetsplatser.

 

Att lära sig hierarkiska skillnader har varit en utmaning för Diana Baghdo som nysvensk i byggbranschen. 

 

Diana Baghdos väg till anställning har gått genom Skanskas internationella ledarprogram (ILP), som är ett samarbete med Arbetsförmedlingen.

– Det var min handläggare på Arbetsförmedlingen som trodde på mig. När hon hade sett min utbildning och mina rekommendationer sa hon att jag skulle börja jobba som ingenjör. Jag hade många kompisar som flyttat hit under 90-talet och aldrig fått jobb som ingenjörer. I bästa fall hade de fortsatt studera och blivit lärare, i värsta fall hade de fått jobba som taxichaufförer eller på restauranger. Så jag kunde inte tänka att det fanns en möjlighet, men min handläggare sa att det fanns en brist på ingenjörer. Jag tänkte: ”Jaha? Så jag kan få min chans här i Sverige?”

Utmaningarna har varit många. Förutom skillnader i rollfördelning, kommunikation och ansvar har det varit viktigt att lära sig svenska snabbt.

– Det var jättesvårt i början. Den hierarki som vi har i våra länder, den är inte densamma. I Syrien kan man inte träffa en chef hur som helst, men här är alla dörrar öppna. Första steget är att anpassa sig till det svenska systemet. Något som har hjälpt mig mycket är att jag har en mentor genom ILP, men jag har fått och får fortfarande mycket hjälp av alla andra som jobbar här. Jag tror att man måste kämpa och våga fråga om saker. Annars lär man sig inget.

Diana Baghdo menar att första prioritet för de flesta nyanlända är att hitta en bostad – och den andra är att börja jobba.

– När vi flyttar hit söker vi trygghet, säger hon. Sedan upptäcker vi att vi behöver mer än så. Jag kan inte beskriva hur besvikna mina kompisar har blivit när de inte fått jobb på grund av brister i språket eller andra saker, trots att de är akademiker och ingenjörer. För mig är jobb integration. Jag kan råda svenska chefer att våga anställa nyanlända. Ge dem en chans och hjälp dem extra mycket, för det finns kulturella skillnader. De nyanlända akademikerna är tillgångar som inte får slösas bort. De är bra investeringar för samhället.

 

Publicerad 2017-03-14 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier