Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

En halvtimme utan lön – för kvinnor

Du har ägnat en halvtimme åt att jobba.
Kommer du verkligen att få betalt för det?
Svaret beror på om du är kvinna eller man.

Sedan 2012 har Ledarna kartlagt hur jämställd chefsmarknaden är. I årets rapport framgår att sju av tio chefer är män, att bara 16 procent på vd-nivå är kvinnor – och att byggbranschen är den minst jämställda, med 90 procent män bland cheferna och 91 procent män bland de anställda.

En slående punkt handlar om löneskillnaden mellan kvinnliga och manliga chefer, som uppgår till 3 362 kronor. Det motsvarar 33 minuters obetalt arbete för kvinnor – varje dag.

– Man måste jobba på flera nivåer för att få förändring, säger Cecilia Åkerblom, rapportförfattare och ledarskapsexpert på Ledarna, i en intervju med tidningen Byggvärlden. Det är många gamla normer och stereotyper som fortfarande lever kvar, det vill säga att chefen är en man. För att förändra det här är en viktig del att lyfta fram förebilder och visa på karriärvägar för kvinnor i organisationer. Företagen behöver även arbeta med kulturen i ledarskapet i organisationen så att det är mer inkluderande än det är i dag.

Läs hela artikeln på Byggvärldens hemsida.

Publicerad 2016-08-19 i Mångfald

Följ oss på
sociala medier