Ledarskap i byggbranschen – vad utmärker de goda exemplen? Det var rubriken på det samtal som Byggchefernas ordförande Jeanet Corvinius ledde på Construction Summit.
I samtalet deltog Jack Len (Årets byggchef 2021 och regionchef på Ramirent), Melkam Tebeje (arbetsledare på Veidekke), Christian Walén (psykolog och vd för PBM) samt Charlie Klang (genusvetare, ambassadör för Byggcheferna och delaktig i TL Byggs kampanj Sila snacket).
Vad blev sagt? Här är ett redigerat urval av de fyra förebildernas inspel.
JACK LEN
”Jag tror det är viktigt att visa närvaro, folk vill bli sedda. Som ytterst ansvarig för verksamheten är det också min uppgift att se till att människor pratar med varandra. Jag har tagit in Sila snacket och hissat regnbågsflaggan på vårt kontor för att jag vill skapa den bästa arbetsplatsen. Vi behöver inte vänta tills vi får problem. Jag har fått både negativa och positiva reaktioner. När jag fått negativa reaktioner har jag vänt på perspektivet och frågat: ’Om detta hade gällt din son eller dotter, hur hade du känt då?’ Det har ofta fungerat och jag har fått med mig människor i förändringen.”
MELKAM TEBEJE
”I Sverige finns ett medbestämmande och konsensus som innebär att man inte väntar på chefen och det ger högre produktivitet. Baksidan kan vara att människor får ansvar utan att känna tillit till att de har mandat och kunskap.”
CHRISTIAN WALÉN
”Vi vet sedan tidigt 1900-tal vilket ledarskap som skapar en bra arbetsmiljö. Den kunskapen bör vi förstås nyttja. Det är enorma värden man får tillbaka genom att satsa på ett bra ledarskap. Branschens komplexitet är att arbetsgrupperna är sammansatta av olika företagskulturer. Det sämsta man då kan göra är att hoppas att det löser sig självt. Det handlar om att bestämma sig för vad man vill och sedan leda genom att handlingar får konsekvenser, även om det inte är roligt. Jag tror konsekvensstyrning är helt centralt. Sedan behöver man fortsätta under lång tid. Kortvariga fyrverkerier gör ingen skillnad.”
CHARLIE KLANG
”Ett vanligt misstag är att man fastställer en vision och sedan vill vara där direkt. Man behöver inte uppfinna hjulet – det finns mycket som redan är tillgängligt gratis, som Sila snacket och Byggchefernas machoindex. Det är bara att börja göra! Bakgrunden till Sila snacket är att jag som utbildad snickare valde att lämna yrket. Det finns en stark koppling till jargongen på byggarbetsplatser som präglar de normer som finns där. Även om jag inte delade humorn och föll in i jargongen själv blev jag ändå en del av det. Jag tog också mycket risk och tog inte hand om mig själv. Bristande ledarskap är alltid en gemensam faktor vid dålig jargong – många underskattar dess betydelse. Ingen har för avsikt att såra med ett diskriminerande skämt, det handlar om okunskap och omedvetenhet.”