Rekordmånga byggchefer på framtidslistan

Samhällsbyggnad slår rekord på listan Framtidens kvinnliga ledare. Fler byggchefer än någonsin tar plats – och högst rankas Johanna Ovéus, strategi- och inköpschef på Veidekke: 
Det finns en positiv trend i att fler kvinnor kliver fram, säger hon.

Framtidens kvinnliga ledare är en årlig lista från Ledarna. Den uppmärksammar 75 unga kvinnor (20–35 år) som jobbar på ledande positioner i olika branscher.

I fjol fanns endast en representant från samhällsbyggnad (Emma Linderbäck från Skanska). På årets lista finns Johanna Ovéus (Veidekke, plats 17), Jenny Jonsson (Byggvesta, plats 27), Irma Karat Dzindo (Sweco, plats 36), Kaia Eichler (Afry, plats 52) och Suzana Djokic (Abtery, plats 71). Det är fler än under de senaste tre åren tillsammans.

– Positivt att det blir fler, säger Johanna Ovéus. Dels tycker jag att vi ska ha många platser, för det här är en av Sveriges största industrier. Dels finns en positiv trend i att fler kvinnor kliver fram. Om samhällsbyggnad inte hade varit representerat alls skulle det ha varit väldigt tråkigt. Det tyder ändå på hur långt man har kommit i frågan inom respektive bransch.

Vilken typ av ledarskap har du?

– Jag försöker vara ganska tydlig och rak i min kommunikation. Men också öppen, jag gillar att samarbeta med mina kolleger och jobbar mycket med involvering. Att man har ett gemensamt mål att sträva mot. Sedan är det viktigt att varje medarbetare känner ett eget ansvar och får en viss frihetsgrad. Jag tycker själv att det är då man utvecklas som mest.

Hur är det att vara ledare inom samhällsbyggnad som ung kvinna?

– Jag tror att det har hänt väldigt mycket de senaste tio–20 åren, utifrån vad jag hör. Samtidigt har vi mycket kvar att jobba med, det är helt uppenbart. Vi jobbar kontinuerligt mot machokultur och sätter in åtgärder för att bli ännu bättre. Vi behöver även rekrytera fler kvinnor in i branschen, och sedan ta väl hand om dem.

– Jag tycker generellt att dynamik, kultur och arbetsmiljö blir bättre om det finns en mix, av kön, etnicitet och olika synvinklar. Det blir bättre stämning och ökad trivsel. Och bättre output i slutänden.

Varför väljer du att jobba inom samhällsbyggnad?

– Jag har jobbat i olika branscher, men tycker att samhällsbyggnad är roligt för att man bygger saker som ska finnas en längre tid. Det är inte den snabba slit- och slängkonsumtionen, utan mer långsiktigt. Att få jobba med saker som blir någonting.

Publicerad 2021-05-26 i Nyheter

Följ oss på
sociala medier