Borde vi sluta skämta? Och varför är rasism mer accepterat än sexism? Det diskuteras i andra avsnittet av Så mycket macho, som gästas av genusvetaren Charlie Klang och regionchefen Ghassan Kadhim.
Se det via Youtube eller lyssna på det som podd.
Så mycket macho är en samtalsserie från Byggcheferna. Premiäravsnittet handlade om goda exempel på initiativ för schystare arbetsmiljöer.
I avsnitt 2 riktas fokus mot diskriminerande skämt och språkbruk. En av gästerna är Charlie Klang, projektledare för TL Byggs kampanj Sila snacket, som beskriver hur jargongen fick honom att lämna jobbet som snickare – och hur han fortfarande präglas av en machokultur:
– Ser man till de ideal vi män ska eftersträva, att vara stark och tuff, påverkar de mig väldigt mycket. Det märker jag till exempel om jag går på gymmet, en så enkel sak, där jag reagerar så fort en annan man kan lyfta tyngre än jag. Jag agerar inte på det, men jag känner mig direkt sämre. Jag är nog mer macho än jag verkar.
Samtalet handlar också om att etnisk diskriminering inte alltid uppmärksammas lika mycket som könsdiskriminering. Ghassan Kadhim, regionchef inom SSEA och nominerad till Årets byggchef 2021, berättar om de fördomar han själv har upplevt i branschen:
– Folk har misstänkt min utbildning. Jag har ibland fått kommentaren: ”Finns verkligen högskola eller universitet i ditt land?” Eller folk har sagt: ”Vilken tur du har som lyckats få den rollen.” Det är inte unikt för mig. Jag har stått i fikarum eller landskap där folk försvinner och går på lunch utan att säga något. Man lyfter huvudet och står helt ensam.
Byggchefernas ordförande Jeanet Corvinius konstaterar att lagen omfattar sju diskrimineringsgrunder och att alla är lika viktiga:
– När vi pratar om sexism har vi nog kommit längre i att reagera på det, medan etnisk diskriminering är något som fortfarande känns lite mer accepterat. Konstigt nog, för det är precis lika oacceptabelt och folk mår precis lika dåligt av det. Jag tror att det här är en större fråga än att det handlar om påhopp på en individ. Det är en vridning av hela samhället som vi behöver tänka på.
Hela avsnittet är 48 minuter långt och kan ses på Byggchefernas Youtubekanal. Om du hellre vill lyssna finns det även som podcast.