För nio år sedan flyttade Emese Némethi till Sverige. Nu är hon projektingenjör på NCC och ledamot i Byggchefernas styrelse.
– Jag har sett att Byggcheferna driver frågor som gör att vi får en bättre arbetsmiljö, säger hon.
Emese Némethi är 34 år, anställd av NCC Building Syd och verksam i Malmöområdet. Vid Byggchefernas styrelsemöte i september valdes hon in som ny styrelsemedlem.
– Jag hoppas att vi kan jobba vidare med de frågor som Byggcheferna drivit länge, säger hon. Machokulturen, arbetsmiljön… Ju mer man pratar om det, desto större blir chansen att en förändring kan hända. De som jobbar där ute behöver snabba verktyg och snabb information. Man har inte tid att forska själv.
Emese Némethi är uppvuxen i Ungern och utbildade sig där till byggnadsingenjör. Efter tre år som projektingenjör valde hon att flytta till Sverige.
– Att leta byggjobb här var en utmaning. Jag började som praktikant på NCC för drygt sex år sedan. Det var väldigt svårt som utländsk arbetssökande att komma in på arbetsmarknaden. Även om jag hade utbildning, erfarenhet och lärt mig språket relativt bra… Man saknar kontaktnät och svenska referenser. Jag har förståelse för det. Man får kämpa lite extra.
Varför har du valt att jobba inom samhällsbyggnad?
– Jag ville bli arkitekt från början. Men sedan märkte jag att själva byggandet var mer intressant än att sitta på ett kontor. Det är väldigt omväxlande, ingen dag liknar den andra. Det är roligt. Men väldigt tufft också, en utmanande miljö. Man ska kunna bygga, man ska vara en bra ledare och man ska kunna hantera människor. Och allt under tidspress, hela tiden.
Du nämnde machokulturen och arbetsmiljön. Hur stora problem upplever du att branschen har?
– Jag ser att problemen finns. Det är upp till var och en hur man upplever dem, men jag är inte ensam om att uppleva att machokulturen är kvar. Väldigt mycket beror på cheferna, deras ledarskap. Om de visar att det är okej kommer det att fortsätta. Om de vågar säga ifrån kan det förändras. Men det är på allas ansvar. Jag ser väldigt många bra exempel också, att man säger ifrån och stöttar varandra. Jag tycker att det behöver förbättras. Attityder påverkar inte bara måendet, det har effekter på säkerheten också.