Ledaravtalet firar 30 år. Här svarar Irena Franzén, bransch- och avtalsansvarig hos Ledarna, på fem frågor om vad det innebär för dig som medlem.
1. Vad är grejen med Ledaravtalet?
– Det är en modell för lokal lönebildning, säger Irena Franzén. I ett traditionellt löneavtal bestäms det av centrala parter vad varje företag ska rätta sig efter och vilket utrymme som gäller för löneutvecklingen. Med Ledaravtalet utgår man i stället ifrån hur det går för företaget och därefter skapas löneutrymmet på företagsnivå. Det är två skilda synsätt.
2. Hur har det utvecklats sedan starten 1992?
– Det tydligaste tecknet på att det var en bra lösning är att andra förbund har följt efter. Det är egentligen det bästa kvittot. Om det hade varit en dålig modell för lönebildning, som många befarade när avtalet introducerades, hade inte andelen processlöneavtal utan angivna nivåer ökat så mycket som den faktiskt har. Det har blivit en ökad förståelse ute på företagen om hur viktigt det är att ha löpande dialog och knyta ihop utvecklingssamtalet, lönesamtalet och företagets mål.
3. I samband med jubileet släpps nya medlemsstöd. Vad innebär de?
– Med Byggföretagen har vi tagit fram stödmaterial för lönesättande chefer. Där kan du läsa vad du ska tänka på när du följer ett processlöneavtal, se de olika stegen och hur du kan jobba med lönekriterier. Med de fem arbetsgivarorganisationerna Installatörsföretagen, Måleriföretagen, Glasbranschföreningen, Maskinentreprenörerna och Plåt & Ventföretagen har gjort vi tre olika filmer som förklarar essensen i lokal lönebildning (se dem här, här och här). Sedan har vi tre olika pdf:er: Sätta lön enligt Ledaravtalet, Att sätta lön i det mindre företaget samt Vässa och förbered lönedialogen. Syftet är att hjälpa både företagen och dig som medlem, för om man inte kommer förberedd till lönesamtalet faller hela idén.
4. Ledaravtalet beskrivs som ”möjligheternas avtal”. Vad menas med det?
– Om det går väldigt bra för ditt företag ska det även synas för dig som har bidragit till resultatet. Och vilka vet bäst vilket löneutrymme som finns? Jo, de som jobbar på företaget. Det vore orimligt om det var jag och min motpart som satt och bestämde vad som kan tas ut i löneökningar på enskilda företag. Här blir det ditt eget företag som sätter nivån, i stället för att alla får en överenskommen löneökning som har bestämts någon annanstans. Men det betyder inte att företag får göra precis hur de vill, det står klart och tydligt vad de har att förhålla sig till. Rätt tillämpat är detta bra både för företaget och våra medlemmar.
5. När Ledaravtalet fyller 60 år, vad hoppas du ska ha hänt då?
– Jag hoppas att vi tidigare än så ska ha fått bättre snurr på tillämpningen och att avtalet används fullt ut på arbetsmarknaden. Men det kräver väl förberedda medlemmar och väl förberedda lönesättande chefer. Med tanke på vilka summor våra medlemmar hanterar i sina verksamheter måste de också ha förtroendet att kunna sätta lön och veta vad företaget kan bära. Det bästa du som medlem kan göra är att läsa avtalet och komma förberedd. Ta dig den tiden, det tjänar du på i längden.