Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Platschefer sökes till forskningsprojekt

Vill du få en kostnadsfri ledarskapsutbildning och samtidigt bidra till en säkrare bransch? Just nu sökes platschefer till ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet.
– Ledarskapet är en viktig nyckel för att skapa en säkerhetskultur, säger Edit Norderfeldt, organisationskonsult och projektdeltagare.

Forskningsprojektet Säker ledare – med planerad start i slutet av sommaren – vill förbättra säkerhetsledarskapet och säkerhetskulturen inom bygg- och anläggningsindustrin. Till och med första veckan i maj har du som platschef chans att anmäla intresse. Att delta i studien ger dig tre dagars gratis ledarskapsutbildning, skräddarsydd för byggbranschen, samt individuell chefshandledning.

Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Chalmers, Byggföretagen, AFA Försäkring och Behaviour Design Group. Det görs på grund av att bygg- och anläggningsindustrin dominerar i statistiken över dödsolyckor på jobbet.

– Det är ofta ganska svårt i den här branschen att lyckas med säkerhetsarbetet, säger Edit Norderfeldt, organisationskonsult på Behaviour Design Group. Många gånger är det projekt som är tillfälliga. I andra branscher kan man bygga bort riskerna. Här handlar mycket om beteenden. Där är ledarskapet en nyckel för att skapa en säkerhetskultur.

Projektet vill bland annat undersöka hur platschefer påverkas av, och själva påverkar, säkerhetskulturen inom svensk bygg- och anläggningsindustri. Valet att utbilda platschefer har gjorts för att sprida kunskapen så brett som möjligt.

– Att skapa en säkerhetskultur handlar ju om att ändra beteenden hos alla medarbetare i organisationen, säger Edit Norderfeldt. Men om man gör en ledarskapsinsats med fokus på säkerhet för platschefer, kan den typen av ledarskapsfärdigheter då transfereras till arbetsledaren och nå ända ut till yrkesarbetaren? Det är vi intresserade av att titta på.

Mer information finns här. Du som vill delta kan anmäla intresse till Amanda Samuelsson, doktorand på Göteborgs universitet.

Publicerad 2020-04-16 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier