Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Är med och utser sin efterträdare

Foto: Klas Andersson

Snart är det dags att utse Årets Byggchef 2019. Nytt för i år är att den sittande Årets Byggchef tar plats i juryn och är med och utser sin efterträdare. Alexander Sandstedt, Årets Byggchef 2018, kommer särskilt att leta efter en lagspelare som känner stolthet över att få arbeta i en bransch som bygger åt samhället och dess människor.

I år är det tionde året i rad som Byggcheferna och Byggvärlden utser Årets Byggchef – en ledare som är en förebild i branschen. Läsare av Byggvärlden och medlemmar i Byggcheferna kan vara med och nominera sina favoriter. Fram till den sista september tar vi emot nomineringar.

I oktober förra året utsågs Alexander Sandstedt, produktionschef på NCC Building Syd, till Årets Byggchef 2018. Nu har ett år snart gått och senare i höst kommer han att få lämna över titeln till sin efterträdare, någon som han genom sin juryplats ska vara med och kora.

– Tillsammans med projektet jag hade förmånen att driva då, tingsrätten i Lund, är utmärkelsen Årets Byggchef det jag är mest stolt över i mitt yrkesliv, säger han.

Att det var någon i omgivningen eller organisationen som nominerade betyder mycket, eftersom det är personer som känner honom och hans ledarstil väl.

– Men samtidigt måste man vara ödmjuk inför sig själv och jag har funderat på hur jag ska toppa det här, eller hur jag går vidare. Jag, som ännu inte fyllt 40, har ju många är kvar att jobba och vill fortsätta utvecklas. Så jag ser utmärkelsen som ett bevis på att jag valt rätt väg och kommer fortsätta framåt.

Han var 34 år när han tog emot titeln som Årets Byggchef, något som han ser som ett bevis på att generationsväxlingen inom branschen har fallit väl ut. Hans förhoppning är att bilden av byggbranschen som en konservativ bransch som innehåller en utbredd machokultur håller på att förändras.

– Ibland framställs det så fortfarande, men det stämmer inte även om vi som bransch fortfarande har tunga frågor att arbeta med gällande värderingar, mångfald och jämställdhet. Jag hoppas att de som nomineras visar på bredden på de som jobbar inom branschen och att de har olika bakgrunder, ålder, kön och kommer från både små och större företag.

Han tycker att det är lite nervöst att ta plats i juryn, men känner samtidigt att det är ett hedersuppdrag och att det ska bli spännande.

– Jag hoppas att jag kan bidra med min förståelse för branschen, dess olika roller och mina insikter om hur det är att jobba som byggchef i dag.

Vad tycker du själv krävs av en bra byggchef?
– Precis som i lagsport så handlar det om att få laget att prestera, det fungerar inte med jättebra spelare om de inte drar åt samma mål. Ska man lyckas är det är viktigt att få till ett sammansvetsat gäng som jobbar prestigelöst och presterar bäst som grupp.

Hur ska chefen se till att nå dit?
– Framför allt genom att vara ett gott exempel själv, vara kommunikativ och ansvarstagande och backa sin organisation även i de tuffa frågorna. Det gäller att vara den som kommunicerar och söker kontakt, inte sitter och väntar på att någon annan söker upp. Det är inget magiskt recept bakom, utan handlar om att vara ute i organisationen, vara lyhörd och man måste också våga ge sin organisation ansvar och sedan finnas där som stöd.

Att vara nära projektet, sitta ute på plats en hel del och ha dörren öppen och vara tillgänglig har för honom varit viktigt.

– Det är inga stora gester, men som exempel: ta det första kontoret ibland och inte det längst in, då kan man heja på alla, gå en liten runda då och då och våga göra det lite mer informellt som gör att medarbetarna kan känna sig avslappnade i samtalen. Det handlar ju om att få människor att känna sig sedda och uppskattade i sin vardag och det krävs oftast mindre än vad man tror, ibland räcker ett tack eller bra jobbat!

Vad mer kommer du att leta efter i din efterträdare?
– Någon som känner stolthet över att få arbeta i en bransch som bygger åt samhället och åt alla människor, någon som känner yrkesstolthet över hantverket och som levererar projekt som håller hög kvalitet över tid, säger Alexander Sandstedt.

Jury Årets Byggchef:

  • Alexander Sandstedt, regerande byggchefsvinnare
  • Henrik Landelius, NCC
  • Charlotte Bergman, ELU
  • Marcus Malmström, Byggcheferna
  • Liselott Fröstad AG Advokat
  • Susanne Bengtsson, Byggvärlden

 

Anna Sjöström, Byggvärlden, 28 aug 2019.

Publicerad 2019-08-30 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier