Byggcheferna välkomnar att sex ministrar, bland andra bostadsminister Per Bolund, sätter kampen mot arbetsplatsolyckorna högt på regeringens agenda. Ingen ska behöva dö på jobbet – en fråga som Byggcheferna drivit under lång tid eftersom det är en av de viktigaste chefsfrågorna inom samhällsbyggnad. Arbetsmiljöansvaret är delegerat till och vilar tungt på chefer i alla led.
Därför förvånade det oss att när arbetsmarknadsministern tidigare i mars bjöd in myndigheter, fack och arbetsgivare för att tillsammans diskutera hur trenden ska vändas var inga chefer representerade. Det visar tydligt att samhälle och näringsliv inte tar till vara på alla de möjligheter att utrota dödsolyckorna som finns.
Visst behövs inspektioner, att regler följs och att arbetsgivare som bryter mot reglerna straffas. Men det räcker inte.
För att få en varaktigt säker byggbransch behöver vi skapa företagskulturer där säkerhet är en självklarhet för alla. Där det är lika naturligt att t ex bära hjälm på ett bygge som det är för många att bära hjälm när vi cyklar eller åker slalom. Företagskulturer är summan av allas beteende och chefer i alla led är viktiga kulturbärare.
Byggcheferna har sedan 2015 ett samarbete med Byggnads kallat ”Stoppa machokulturen”. Vi sätter bland annat fingret på att nio av tio som dör i arbetsplatsolyckor är män, och att machokulturen inom byggbranschen är en bidragande orsak. Mansidealet gör det svårt att be om hjälp och verka svag, vilket innebär att det slarvas med säkerheten. Som ett led i arbetet mot machokulturen har vi skapat webbplatsen stoppamachokulturen.nu där det finns konkreta tips och hjälpmedel som alla kan använda.
Bakgrunden till vårt engagemang är chefernas, våra medlemmars, ansvar för säkerhet och arbetsmiljö. Det är cheferna som vet vilka åtgärder som fungerar i den specifika arbetsgruppen eller situationen. Om cheferna inte involveras i lösningarna tar vi inte vara på all kunskap och de möjligheter som finns. Och vi missar att använda den kraft i vardagen som ett tydligt ledarskap innebär.
Ett exempel på att chefernas perspektiv saknades när arbetsmarknadsdepartementet kallade till möte är de två förslag som Byggcheferna i efterhand har lämnat till departementet vid ett separat möte. Två åtgärder som politikerna kan agera på direkt:
1. Högre utbildningar inom samhällsbyggnad ska ge baskunskap i arbetsmiljöfrågor. Det sker inte i tillräckligt stor utsträckning idag vilket resulterar i att arbetsledare kommer ut på sitt första jobb och har bristande kunskap i dessa livsviktiga frågor.
2. Utbildningen för byggarbetsmiljösamordnare (Bas-U) är för kort. Idag räcker det att utbilda sig under en dag för att kvalificera sig för Bas-U, att jämföra med skyddsombudsutbildningen som pågår i 12 dagar. På en dag hinner ingen få ett ordentligt säkerhetstänkande att ta med ut på byggarbetsplatsen.
Byggcheferna är redo nästa gång politikerna vill säkerställa att alla parter gör allt för att ingen ska dö på jobbet i Sverige. Nollvisionen mot dödsolyckor är och förblir en av våra mest prioriterade frågor.
Kajsa Hessel
Ordförande, Byggcheferna