Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Därför måste vi öka förtroendet för branschen

Att jobba inom samhällsbyggnad är meningsfullt, roligt och viktigt på riktigt. Nu är det dags att sprida den bilden till fler, skriver Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel i en krönika.

Du som läser det här. Du som jobbar inom samhällsbyggnad. Du som, liksom jag, ägnar dina dagar åt olika delar av bygg- och anläggningsprojekt. Känner du att du jobbar på en unken, förlegad arbetsplats? Är du ständigt omgiven av mutor och korruption? Snackar alla dina manliga kolleger som sexistiska, rasistiska grottmänniskor? Om svaret är nej: upplever du ibland att andra har den fördomen om vår bransch?

Byggsektorn har sina problem, det vet vi sedan länge. Könsfördelningen är för sned, mångfalden för låg, heteronormen för stark och utestängande. Machokulturen leder till problem i allt från arbetsmiljö till säkerhet.

Men detta är bara den ena sidan av myntet. För samtidigt är byggbranschen helt fantastisk. Tillsammans med övriga samhällsbyggnadssektorn är den avgörande för Sveriges välfärd. Varje dag går nästan en halv miljon personer till jobbet för att hjälpas åt att bygga samhället. Här skapas våra barns skolor, framtida bostäder och arbetsplatser. Här testas tekniska innovationer, här hittas nya vägar till hållbarhet, här frodas kreativitet och lösningsorientering.

Jag överdriver inte när jag hävdar att jag har världens bästa jobb. För jag känner hela tiden att jag bidrar till något större. Du och jag ingår i ett team som Sverige inte skulle klara sig utan. Ur det perspektivet är det märkligt att vi lider av kompetensbrist. I tider då många söker ett högre syfte med sitt arbete, och vill få ut mer än bara en lön, borde samhällsbyggnad ligga i topp över drömbranscher att jobba i.

Inom Byggcheferna kämpar vi ständigt för att sprida den här bilden. Genom skolbesök och opinionsbildning slår vi hål på fördomar – och berättar vad som görs för att motverka de problem som finns. Inför 2019 har vi specifikt formulerat detta som ett mål: att öka förtroendet för branschen. För vi måste få fler att vilja söka sig till samhällsbyggnad. Om vi ska kunna fortsätta bygga landet på ett säkert, hållbart och effektivt sätt måste vi bli mer inkluderande. Det tjänar ditt företag, dina medarbetare, du själv och hela samhället på.

Som en del av detta arbete lanserar vi nu ett stipendium för ökad mångfald och jämställdhet. Det är uppkallat efter vår tidigare ordförande Lars Bergqvist, som ägnade en stor del av sitt yrkesliv åt att ifrågasätta normer i sin bransch. Hans initiativ att starta Stoppa machokulturen, Byggchefernas mångåriga samarbete med Byggnads, har kallats den viktigaste insatsen för jämställdhet som gjorts i byggsektorn. Lars Bergqvist-stipendiet är till för att stödja personer som verkar i hans anda.

Här kan du själv ansöka eller nominera en kollega som gjort något riktigt bra. I potten ligger 60 000 kronor.

Ta chansen att vara med och skapa en bransch för alla.

KAJSA HESSEL
Ordförande, Byggcheferna

Publicerad 2019-04-03 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier