Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Gör steget till yrkeslivet enklare

Hur stort är steget mellan studier och arbetsliv?
Byggcheferna vill göra övergången så smidig som möjligt.
– Att träna på ledarskap i en skolbänk är svårt, säger Hampus Levén Svensson, en av Byggchefernas ambassadörer.

Hampus Levén Svensson arbetar som tf projektchef på NCC Building Sydväst. På samma arbetsplats har han tidigare varit arbetsledare och platschef. Som en av Byggchefernas ambassadörer besöker han ofta skolor för att möta framtida kolleger.

– När jag själv pluggade uppskattade jag verkligen när någon kom och pratade om hur det var att jobba ute i verkligheten, säger han. När jag fick möjlighet ville jag ge tillbaka på samma sätt, ge andra en bra bild av vår bransch och inspirera unga till att både söka sig till samhällsbyggnad och våga ta kliv till ledande roller.

Quote image

I media låter det ofta som om vi är ett gäng 60-åriga gubbar som tycker illa om alla med en annan bakgrund än vår egen.

Vad brukar du prata om i dina föreläsningar?

– Framför allt om ledarskap, vårt jämställdhetsprojekt Stoppa machokulturen och hur det var för mig att komma ut som ny i arbetslivet. Hur det är att jobba i branschen, vad som händer i den och vilka fallgropar man kan stöta på. Det kan vara ett långt steg från att sitta i skolbänken till att komma ut och tillämpa det man lärt sig. Vi vill försöka korta ned det steget och visa att det inte är oöverkomligt.

Vad gör att steget kan bli långt?

– Branschen är i ett läge där den förändras väldigt mycket och fort. Därför kan det vara svårt för högskolor och universitet att hänga med. Allt från att det ständigt kommer nya byggmetoder till hur det fungerar i praktiken i branschens företag. Det finns också en viktig aspekt i att det är skillnad mellan att lära sig teoretiska ämnen och att lära sig ledarskap. Att jobba som arbetsledare eller chef är svårt att träna på i skolbänken, det behöver man praktisera.

Är även synen på byggbranschens kultur föråldrad ibland?

– Absolut. Som utomstående kanske man mest tittar på hur branschen framställs i media, och där låter det ofta som om vi är ett gäng 60-åriga gubbar som tycker illa om alla med en annan bakgrund än vår egen. Så är absolut inte fallet. Samtidigt ska man inte sticka under stolen med att det finns en machokultur och att mycket fortfarande är snedvridet. Där har vi väldigt mycket att jobba med och det måste vi fortsätta jobba med.

Vad skulle du ha haft största nytta av att få höra när du själv var student?

– Hur det är att komma ut som ny i en roll där man ska leda andra. Information om företagsstrukturer och hur det funkar i verkligheten. Jag hade kanske också velat få en mer nyanserad bild av hur branschen jobbar med jämställdhet och allas lika värde.

Vill du att Hampus Levén Svensson eller någon annan från Byggcheferna ska föreläsa på din utbildning? Ring Sofia Löfberg på 08-598 990 24 eller skicka en förfrågan.

Publicerad 2019-02-14 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier