Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Ledarnas ordförande: ”Jag ser stora utmaningar” 

Ledarna ökar sitt fokus på chefer inom samhällsbyggnad.
För att kunna ge Byggchefernas medlemmar rätt stöd besöker ordförande Andreas Miller arbetsplatser i hela Sverige.
– Det är ett sätt att få en bild av vilka frågor vi behöver driva, säger han.

Den 30 maj valdes Andreas Miller till ny ordförande för Ledarna. Som en del av sitt arbete besöker han förbundsstyrelsens samtliga ledamöter på deras arbetsplatser – något som nyligen tog honom till Byggchefernas styrelsemedlem Lars Tengvall på NCC i Malmö.

– Jag vill komma ut och se hur chefer och ledare har det i sin vardag, säger han. Samhällsbyggnadssektorn är väldigt viktig för oss på Ledarna. Vi har ett pågående projekt som fokuserar helt på den, med Sara Hanisch som projektledare. Under våren kommer vi bland annat att åka till ett antal arbetsplatser och träffa chefer inom teknikkonsultverksamhet, för att ta reda på vad de kan behöva av Ledarna. I februari kommer jag också att besöka ESS-projektet i Lund och möta chefer på Skanska. Sedan är min ambition att försöka se en medlems vardag varje månad.

Quote image

Det är ett jobb där man faktiskt är med och bygger för framtiden på ett påtagligt sätt.

Varför är det viktigt?

– Jag tror att det är helt nödvändigt som ordförande att ha markkontakt, att man förstår den snabba förändringstakt som våra medlemmar står inför och vilka utmaningar man måste hantera. Men det är också väldigt roligt. Det är både en påfyllnad och ett sätt att få en bild av vilka frågor vi behöver driva som förbund. Lite av en temperaturmätare.

Vad fick du ut av besöket på NCC?

– Jag mötte en organisation som jobbar väldigt medvetet med delaktighet och inkludering i sitt ledarskap. Att de lyckas jobba med säkerhet och trygghet för sina anställda, utan att tappa bort effektiviteten eller vinstkravet i ett kommersiellt bolag, tycker jag är eftersträvansvärt.

– Vi samtalade också om skillnader i chefskulturer när man jobbar med internationella entreprenörer. Det svenska ledarskapet är ganska platt och jobbar med delaktighet, medan medarbetare från andra kulturella sammanhang kan vara mer vana vid tydlig ordergivning och en mer hierarkisk organisation. Det spänningsfält som uppstår där måste man som chef kunna hantera.

Hur upplever du att det är att vara chef inom samhällsbyggnad?

– Jag behöver lära mig mer om det för att ha en bestämd uppfattning, men jag möter många som tycker att de har ett väldigt meningsfullt jobb. Det är ett jobb där man faktiskt är med och bygger för framtiden på ett påtagligt sätt. Men samtidigt ser jag stora utmaningar. Det kan vara ganska komplext och kraven på effektivitet och vinstmarginaler kan pressa chefer och ledare väldigt hårt. Det finns ett tryck på att klara det och samtidigt ha en trygg och säker arbetsplats. Att hitta den balansen är en utmaning. Det handlar också om att som chef och ledare bottna i sin värdegrund och veta var man står.

Publicerad 2019-01-23 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier