Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Måleriföretagens vd: ”Vi behöver locka fler medlemmar”

Det har gått drygt sju månader sedan Pontus Sjöstrand blev tillsatt som ny vd för Måleriföretagen. Under den tiden har han, förutom att sätta sig in i sin nya roll, tagit tag i frågor som han anser är viktiga för både Måleriföretagen och hela byggbranschen.
– Jag tror att det är viktigt att jobba med ledarskapet framåt, både för Måleriföretagen och branschen, säger han.

Med ett förflutet som bland annat förbundsdirektör på Skogs- och lantarbetsgivarförbundet och nu senast som chef på Arbetsförmedlingen för avdelningen Arbetsrätt och arbetsmarknad antog Pontus Sjöstrand en ny utmaning i maj.

– Måleriföretagen sökte en ny vd och jag ville tillbaka till sfären och ett bransch- eller arbetsgivarförbund. Med min profil och erfarenhet så var det en passande match helt enkelt. Jag hoppas att jag kan tillföra det som behövs som tar vår bransch och vårt förbund vidare in i framtiden, säger han.

Quote image

Vi verkar för att vi ska vara en säker och attraktiv bransch att söka sig till.

Vad har varit ditt mål med den första tiden?

– Ett viktigt mål är ju att komma in i rollen och träffa alla huvudmän, alla våra regionstyrelser och hela vår organisation. Men sedan har jag också identifierat några viktiga saker och det är att vi behöver locka fler medlemmar till vår organisation. Det pågår också ett visst generationsskifte ute bland medlemsföretagen där det krävs en succession så att vi får in nya unga medlemmar som inte är medlemmar idag.

Ser du några utmaningar för Måleriföretagen eller för hela byggbranschen?

– En given fråga är naturligtvis våra kommande förhandlingar. Det är självklart så att avtal 2020 är en viktig del i verksamheten. Jag tror också att det är viktigt att jobba med ledarskapet framåt, både för Måleriföretagen och branschen. I ledarskapet ligger också det här med frågor som att vi är moderna och lockar fler kvinnor till branschen. Vi har en hel del som söker sig till vår yrkesutbildning, vilket är bra, men det är viktigt att uppmuntra det också.

Är det något annat med just ledarskapet som du känner är viktigt?

– Vi verkar för att vi ska vara en säker och attraktiv bransch att söka sig till, inte bara för unga utan för alla. Det är en viktig del i ledarskapet att vi har närvarande och duktiga chefer och arbetsgivare som på något sätt anammar en verksamhet som är framtidsorienterad och att vi är attraktiva arbetsgivare som lockar nya medarbetare och studenter till våra yrkesutbildningar.

Slutligen, vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är att få känna att man är med och påverkar och utvecklar en viktig bransch och hjälper företagen att utveckla sina verksamheter. Det är det som är roligt och positivt. Att känna att man är en del av någonting som förhoppningsvis är viktigt, inte bara för branschen, utan för landet i stort.

Publicerad 2019-01-08 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier