Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Våga ta för dig när branschen besöker din skola

Att gå från studiebänken till en arbetsplats kan vara både nervöst och svårt. Det är nya intryck och många saker att lära sig, men du kan redan som student förbereda dig för livet som yrkesverksam.
– Var inte rädd för att ställa frågor, både i skolan och när du har din LIA-praktik. Det är inte så att man kan allt som student, säger Dana Ahmed, arbetsledare på Peab.

Att börja studera är ett stort steg i livet och studietiden formar oss till de personer vi blir i framtiden. Därför är det viktigt att vara noggrann i sitt val av utbildning. Dana Ahmed, som idag arbetar som arbetsledare på Peab, hade till exempel varit intresserad av byggbranschen under en lång tid innan han började studera till arbetsledare inom byggproduktion på Hermods i Stockholm.

– I många andra branscher är det lite samma grej varje dag. Det var det som lockade mig mest med byggbranschen, att man arbetar i projektform. Du kan vara kvar på samma företag hela tiden, men byter plats och får göra nya saker och träffa nya människor varje dag, säger han.

Quote image

Meningen är att du ska lära dig när du studerar.

Efter två år av studier har Dana Ahmed nu tagit klivet ut i arbetslivet. Jobbet på Peab fick han via sin LIA-praktik och genom att våga ta för sig vid rätt tillfälle.

– Vi hade LIA-praktik två gånger under utbildningen så jag hade en del kött på benen redan när jag började min anställning. Vi fick även många besök av personer från branschen och det var så jag fick min praktikplats. Peab kom på besök och då passade jag på att fråga. Man ska ta för sig och inte vara blyg. Det är aldrig fel att fråga.

En enkel fråga och att visa intresse kan bevisligen ta dig långt. För Dana Ahmed ledde det hela vägen till en anställning och när han blickar tillbaka på studietiden är han tacksam över den starka koppling som fanns till branschen. Han menar att det gjorde honom mer förberedd för arbetslivet, men för att bli det krävs det också att man själv tar ansvar och inte tar några genvägar.

– Mitt tips till de som studerar är att alltid delta aktivt i uppgifter. Ibland har man till exempel grupparbeten där vissa glider på en räkmacka, men de får ändå samma betyg som de andra. Det kommer de dock att märka av direkt när de kommer ut och jobbar. Meningen är att du ska lära dig när du studerar.

 

BLI STUDENTMEDLEM I BYGGCHEFERNA

Du som studerar med inriktning mot bygg- och fastighetsbranschen kan bli studentmedlem i Byggcheferna. Medlemskapet ger dig mängder av förmåner, till exempel kostnadsfri CV-granskning och chansen att delta i Ledarnas kurser och seminarier.

Vad får du som studentmedlem?

  • Tidningen Byggvärlden – aktuell branschbevakning (18 nummer per år)
  • Byggvärldens nyhetsbrev – Byggvärlden direkt (2 gånger per vecka)
  • Tidningen Chef – Sveriges största ledarskapstidning (11 nummer per år)
  • Chans att delta i Ledarnas kurser och seminarier
  • Tillgång till Ledarnas lönestatistik
  • Kostnadsfri cv-granskning

 

Publicerad 2018-12-12 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier