Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Hur är en bra fastighetschef?

Att byggnaderna ska fungera är centralt för en fastighetschef.
Att även arbetsgrupperna ska göra det är minst lika viktigt.
– På det personliga planet kan utmaningarna bli stora, säger Stefan Lysén, enhetschef på fastighetsavdelningen i Varbergs kommun.

Stefan Lysén är en av många fastighetschefer som är medlemmar i Byggcheferna. För drygt ett år sedan lämnade han en tjänst som driftingenjör på Ringhals för att bli styrreglertekniker inom Varbergs kommun. Vid årsskiftet utsågs han till enhetschef på fastighetsavdelningen – och hamnade mitt i en omorganisation.

Quote image

Jag tror att en bra chef jobbar proaktivt med människan. Att man ser behoven innan de kommer.

– Vi har försökt få grupperna för drift, teknik och projekt att komma närmare varandra, säger han. Vi har flyttat personal, för att få alla under samma tak, och har fått in många nya medarbetare. Det är det jag brottas mest med om dagarna, hur jag ska få den nya gruppen att fungera på bästa sätt.

Hur lyckas man med det?

– Genom samtal, samtal och åter samtal. Vi försöker jobba väldigt tätt och hitta de smidigaste vägarna tillsammans. Om vi gör det på rätt sätt på vår nivå kan vi sedan förmedla det till våra anställda. Det är oerhört intressant att jobba med människor. Och svårt. Det finns ingen stencil för hur en människa fungerar, det är nytt för varje person. På det personliga planet kan utmaningarna bli stora, när det gäller att tänka om och tänka nytt.

Hur är man en bra chef?

– Det har jag som anställd haft många idéer och tankar om. Min grundsyn är att man antingen vet hur allting fungerar och kan sköta själva verksamheten. Eller så har man inte någon bakgrund i verksamheten över huvud taget, utan leder gruppen och ger den det stöd som den behöver. I båda fallen ska man se till att det där krångliga fungerar, det som gruppen inte ska behöva ta hand om. Jag tror att en bra chef jobbar proaktivt med människan. Att man ser behoven innan de kommer och kan stötta tidigt, innan problem uppstår.

Vill du få råd, hjälp eller vägledning i din roll som chef? Läs här vad Byggcheferna erbjuder dig som är medlem.

Publicerad 2018-12-04 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier