Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Checklista mot sexuella trakasserier

Ett år efter #metoo släpper Prevent en checklista mot sexuella trakasserier. Den ska fungera som ett stöd för arbetsgivare och skyddsombud.
– Ett viktigt verktyg som vi genast har lagt till på Stoppa machokulturens sajt, säger Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel.

Prevents checklista, som du hittar här, innehåller frågor om hur din arbetsplats jobbar för att minska riskerna för sexuella trakasserier. Enligt Prevent – en ideell organisation ägd av Svenskt Näringsliv, LO och PTK – har den tagits fram för att många som verkligen vill förebygga problemet inte alltid vet hur de ska göra.

– På stoppamachokulturen.nu samlar vi kontinuerligt hjälpmedel för dig som vill förbättra branschen, säger Kajsa Hessel. Den här checklistan är ett jättebra sätt att påbörja eller kvalitetssäkra sitt arbete mot sexuella trakasserier.

Checklistan baseras på diskrimineringslagen, men hänvisar även till föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete samt organisatorisk och social arbetsmiljö. Prevent rekommenderar att den används av ansvarig chef eller arbetsledare tillsammans med skyddsombud eller annan facklig företrädare.

Om du vill få hjälp att förstå diskrimineringslagen finns en enkel sammanfattning här. Där finns också en länk till Diskrimineringsombudsmannens checklista med aktiva åtgärder i fyra steg.

Publicerad 2018-11-13 i Arbetsmiljö

Följ oss på
sociala medier