Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Årets byggchef 2018: ”Jag är inte den som talar först i ett möte”

Alexander Sandstedt, produktionschef inom NCC Building, är Årets byggchef 2018. Att kunna förstå andras åsikter ser han som en grundbult i gott ledarskap.
– Människan är en komplex varelse. Alla går in med olika förutsättningar, olika bakgrunder och olika förväntningar. Det ska man inte underskatta som ledare, säger han.

Vid prisutdelningen var Alexander Sandstedt märkbart tagen av att ha blivit utsedd till Årets byggchef. Utmärkelsen, som delas ut av Byggcheferna och tidningen Byggvärlden, kom som en överraskning.

– Alla sex finalister var väldigt bra profiler, säger han. Att döma av det jag har läst om oss hade alla varit värdiga vinnare.

Vad gör just dig till en bra ledare?

– Framför allt försöker jag i alla lägen vara prestigelös. Jag vill föregå med gott exempel och vara inkluderande. Våga utmana både mig själv och mina medarbetare. Prova nya saker, våga göra fel och lära mig av mina misstag.

– Jag försöker alltid vara väldigt tydlig med mina förväntningar på människor runt omkring mig. Sedan finns jag alltid där som stöd och är tillgänglig om man behöver ställa frågor eller behöver stöd i det man gör. Men jag är också väldigt tydlig med mina krav och förväntningar. Jag värdesätter prestation väldigt högt själv också.

Ofta blir det en krock mellan att vara målinriktad och att samtidigt kunna lyssna in, men så verkar det inte vara för dig. Det verkar gå hand i hand?

– Ja, det går hand i hand. Jag är inte den som talar först i ett möte, utan jag lyssnar. Jag kommer in, känner av och försöker känna in vilken typ av människor jag har runt bordet och försöker tänka efter innan jag talar. Men när jag gör det är jag ju tydlig. Då har jag formulerat mig i huvudet redan.

– Jag jobbar ju mycket med att prata med människor. Det är nog det vi har glömt bort lite grann i vår tids samhälle. Hur viktigt det är att kommunicera med sina medarbetare och människor i allmänhet runt sig och att även ha en självinsikt om hur man uppfattas. Hur mottagaren uppfattar det man säger. Jag försöker alltid tänka på hur mottagaren uppfattar det jag säger innan jag säger det, för att försöka uppfattas som lite mer tydlig.

Varför arbetar du som byggchef?

– Det är väl det där klassiska, att ända sedan jag var ett litet barn har jag varit intresserad av hur saker och ting sitter ihop, hur man kan plocka isär det och sedan sätta ihop det igen. Sedan att man skapar någonting som står kvar, i bästa fall i flera hundra år. Det är ett fantastiskt lagarbete. Jag minns vartenda projekt som jag har varit med i och alla människor. Det gör en stolt. Vi bygger ju hus och anläggningar som nyttjas av människor varje dag under hela deras livstid, under olika delar av livet. Man är sjuk, man är frisk och man går till skolan, man sitter i bilen på väg till jobbet. Vi är ju en del av människors vardag genom det vi gör.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

– Det är nog människorna. Människan är en komplex varelse. Alla går in med olika förutsättningar, olika bakgrunder och olika förväntningar. Det ska man inte underskatta som ledare. Man kan inte förvänta sig hur en människa ska vara, utan det måste man kommunicera kring så att man på något sätt är överens om vilka förväntningar man har på varandra. Det är helt klart människan som är den svåraste delen, men också den roligaste så klart.

Publicerad 2018-10-25 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier