Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Finalist i Årets byggchef 2018: Björn Niklasson

Vad är det bästa med att jobba som byggchef?

– Att få vara med och påverka framtidens samhällsutveckling samt jobba strukturerat med ledarskap och organisation är en fantastisk kombination. Att bygga högpresterande lag och att se människor växa i sina roller är en stor förmån. I min vardag har jag så många kompetenta individer som brinner för byggbranschen. Den energi som det ger att vara en del av detta är det klart bästa!

Vilka är utmaningarna?

– Utmaningarna är många. Att driva förändringsarbete i en traditionell och konservativ bransch och att få in hållbarhetsaspekten i alla lägen är en stor utmaning. Hur vi ska nyttja digitalisering av branschen på bästa sätt och hur vi kan bli bättre på mångfald och involvering är andra.

Hur ska en bra ledare vara?

– En bra ledare är någon som kan skapa tillit och som kan identifiera individernas drivkrafter och på det sättet skapa högpresterande lag. För att lyckas som ledare i dag måste du vara tvåspråkig. Med det menar jag att ledaren måste finnas i nuet och vara tydlig, operativ och snabbagerande. Samtidigt som de dagliga utmaningarna måste hanteras ska du också ha ett reflekterande och strategiskt förhållningssätt till vad som sker längre fram. Sedan måste engagemanget i ledarskapet vara genuint och förmågan att delegera väl utvecklad.

Hur gör man för att få nöjda kunder och medarbetare?

– Allt börjar med att skapa förutsättningar för att få medarbetare att trivas och utvecklas. Det är min viktigaste uppgift och på så vis säkerställer jag att vi har nöjda kunder.

Vad gör du på jobbet för tillfället?

– Jag har precis tillträtt rollen som verksamhetsområdeschef. De innebär att jag har helhetsansvar för entreprenadverksamheten inom Midroc Properties. Det jag har mest fokus på just nu är att vidareutveckla den samverkansmodell som vi har inom koncernen till att bli än mer effektiv. I dag är vi nog ganska unika i det att vi jobbar helt integrerat med utveckling, entreprenad och förvaltning över bolagsgränserna. Projektet och kunden är alltid i fokus och alla motverkande incitament har vi tagit bort.

 

FAKTA

Namn: Björn Niklasson
Ålder: 39
Yrke: Verksamhetsområdeschef, Midroc Construction
Bor: Hjärup
Familj: Fru och två barn, 7 och 10 år.
Karriärväg: Läste till civilingenjör på LTH, sedan arbetade jag bland annat som arbetsledare, projektingenjör, och projektchef på Veidekke. Efter det började jag på Midroc och har där arbetat som projektchef, distriktschef och nu i rollen verksamhetsområdeschef.
Ledarskapsmotto: Laget före jaget.

 

Den här texten har tidigare publicerats i tidningen Byggvärlden.

 

Publicerad 2018-10-01 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier