Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Finalist i Årets byggchef 2018: Anna Säfwenberg

Vad är det bästa med att jobba som byggchef?

– Jag har världens roligaste jobb! Det bästa med mitt jobb är att jag får jobba tillsammans med duktiga och intressanta människor. I mitt jobb möter jag människor med olika kompetenser och perspektiv. Både personer med otrolig erfarenhet och unga nyutexaminerade. Det är fantastiskt att jobba i team där allas olika kunskap och kompetens får komma till sin rätt! Dessutom får jag vara del av våra fina bostadsprojekt! Det är roligt att följa projekt som växer fram från skisser till att det byggs och att slutligen se människor flytta in. Jag uppskattar mina olika arbetsuppgifter och en varierande vardag. Att på morgonen skriva på ett kontrakt för ett nytt bostadsprojekt för att sedan på eftermiddagen lyssna på en fuktexpert som pratar om fönstersättning i en prefabvägg. Sen är det något speciellt med byggprojekt. Vi har fantastiska team på projekten som skapar en härlig gemenskap och stämning. Det är alltid kul att komma ut på våra byggen!

Vilka är utmaningarna?

– Utmaningen i vår bransch är att den ena dagen aldrig är den andra lik, omständigheter kan snabbt förändras. För mig i min roll innebär det ett ständigt arbete med att uppdatera vår planering när det gäller projekt och personal. Ibland måste jag ta snabba beslut som kan vara svåra. Det gäller att vara lite snabbfotad!

Hur ska en bra ledare vara?

– Jag tycker att en av de viktigaste sakerna är att en ledare är genuin. Det måste vara ett äkta ledarskap.

– En ledare måste också vara omtänksam. För mig är det viktigt att  lyssna och förstå andras perspektiv. En ledare ska visa att alla personer i teamet och deras uppgifter, är viktiga.

– Jag tycker också att det är viktigt att vara öppen med hur man själv tänker samt involvera sina kollegor i ledningsarbetet och beslut. För att andra skall växa måste man ge dem ansvar men också visa att de får stöd om det behövs. En ledare måste också vara tydlig och våga ta beslut.

Hur gör man för att få nöjda kunder och medarbetare?

– Lyssna på människor och försök att förstå vad som är viktigt för dem. Låt alla vara med och påverka. Var öppen och ärlig.

Vad gör du på jobbet för tillfället?

– Just nu är det en hel del anbudsarbete för några intressanta kommande projekt. Jag kommer också den närmaste tiden att åka runt på alla våra projekt för att gå igenom årets medarbetarmätning. En viktig övning där vi får input till vår affärsplan för 2019.

 

FAKTA

Namn: Anna Säfwenberg
Ålder: 42
Yrke: Distriktschef Bostäder Skanska
Bor: Lerum utanför Göteborg
Familj: Gift med Fredrik, har tre barn; Jonatan 14 år, Ellen 12 år och Maja 10 år.
Karriärväg: Har jobbat i flera olika roller på Skanska i snart 20 år. Utsättare, arbetsledare, projektingenjör, produktionschef, inköpare, inköpschef, distriktschef mm.
Ledarskapsmotto: Ärlighet och omtänksamhet.

 

Den här texten har tidigare publicerats i tidningen Byggvärlden.

Publicerad 2018-09-26 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier