Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Finalist i Årets byggchef 2018: Alexander Sandstedt

Vad är det bästa med att jobba som byggchef?

– Lagbygget för att sedan i team tillsammans få skapa fantastiska byggnadsverk som är bestående under hela min livslängd.

– Man får vara delaktig från det tidiga skedet och skapa projektet ihop med kund för att sedan förverkliga det tillsammans vilket ger en enorm tillfredsställelse då det ibland för oss börjar med streck på ett vitt papper.

– Jag har haft förmånen att få vara med om både små som stora projekt som har krävt det absolut yttersta hantverket av alla inblandade såväl som effektiv projektstyrning.

Vilka är utmaningarna?

– Hela vår verksamhet bygger på riskhantering genom proaktivt arbete. Att hela tiden ha din projektplan klar för dig men samtidigt kunna hantera de tvära kast som normalt uppstår i byggproduktionen vilket kräver en flexibilitet och förmåga att omvärdera beslut och planera om på nytt. Vi bygger hus, anläggningar, broar under årets alla perioder vilket kräver ett enormt engagemang och uthållighet med 100% fokus på arbetsmiljön för vår personal.

– Ett för oss normalstort projekt idag sysselsätter ca 1 500 personer som passerar genom byggarbetsplatsen plus all tillverkning som sker utanför hos leverantörer, detta kräver ordning och reda, god planering och en kommunikation som når ut till sista linjen.

Hur ska en bra ledare vara?

– En bra ledare skall stå framför sina medarbetare när det behövs och lyfta fram dem samt premiera när man gjort något bra. Man skall på alla sätt vara en förebild för det beteende och engagemang man själv vill åstadkomma.

– Sedan är det en självklarhet att man skapar ett öppet klimat, rak och tydlig kommunikation och tar de beslut som krävs, även de obekväma.

– Sist men inte minst är det viktigt att vara närvarande med lyhördhet och förtroende men också en tydlig kravbild/mål.

Hur gör man för att få nöjda kunder och medarbetare?

– Man tar ansvar för det man lovat, genomför och levererar enligt överenskommelse. Det är slutresultatet man blir ihågkommen för som man lämnar kunden med, därför är det otroligt viktigt att förutom genomförandet också lägga tid och fokus på överlämnandet av projektet till kunden då de i många fall skall leva med det under resterande livslängd. När det gäller ens medarbetare är det ofta de små gesterna i vardagen som ger en positiv upplevelse, att få medarbetaren att känna sig sedd, delaktig, hörd och uppskattad. Jag är också övertygad om att man i rätt genomförda partneringprojekt med gemensamma mål och förtroende generellt skapar fler nöjda kunder och medarbetare.

Vad gör du på jobbet för tillfället?

– Jag har precis färdigställt ett större projekt som jag är tacksam för att ha fått vara delaktig i och genomfört en företagsanpassad utbildning i strategiskt ledarskap. Strax innan sommaren tillträdde jag också min nya roll som en av två produktionschefer på vår avdelning vilka ansvarar för samtliga projekt i geografin. Den nya rollen innebär förutom linjeansvaret också ett ansvar i avdelningens ledningsgrupp där man jobbar med de strategiska frågorna, KPI: er och beslutsprocessen kopplat till anbud, orderingång samt resurstillsättning i projekt men också generellt på avdelningen. Min huvudsakliga prioritet i vardagen i övrigt är arbetsmiljöarbetet och lönsamhet i den projektgrupp jag ansvarar för.

 

FAKTA

Namn: Alexander Sandstedt
Ålder: 34
Yrke: Produktionschef, NCC Building
Bor: Häljarp
Familj: Fru Linda och två söner, Benjamin 5 och Vincent 3.
Karriärväg: Arbetsledare, Platschef, Anbudsingenjör, Inköpare, Projektcontroller, Projektchef, Produktionschef.
Ledarskapsmotto: ”Som chef är du aldrig bättre än ditt team”.

 

Den här texten har tidigare publicerats i tidningen Byggvärlden.

 

Publicerad 2018-09-25 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier