Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Ledarna fokuserar på samhällsbyggnadsbranschen i nytt projekt

Vilka utmaningar har chefer och ledare inom samhällsbyggnadsbranschen och vilket stöd behöver de? Det ska Ledarna ta reda på genom projektet Målgrupp samhällsbyggnad som startade i april.
– Vi vill ge de bästa förutsättningarna för att man ska kunna utvecklas i sin chefs- och ledarroll, säger Sara Hanisch, projektledare för Målgrupp samhällsbyggnad.

Efter djupdykningar i vad chefer inom offentlig sektor och IT behöver riktar Ledarna nu blicken mot samhällsbyggnadsbranschen. En projektgrupp har utsetts för att på sikt kunna hjälpa målgruppen att hantera dagliga utmaningar och till att utvecklas som chef och ledare.

– ­Samhällsbyggnadsbranschen har vuxit på senare tid. Det är en komplex bransch där kraven på chefer har förändrats. Vi på Ledarna vill därför ge de bästa förutsättningarna för att man ska kunna utvecklas och känna sig trygg i sin roll.

Sarah Hanisch, som har handplockats för att leda projektet framåt, ser väldigt positivt på utmaningen.

– Det är jättespännande. Jag har arbetat som projektledare tidigare, men då var det mindre projekt, inte på samma nivå som detta. Planen är att det ska pågå i ett år, men sedan kommer vi givetvis att lära oss av resultaten och fortsätta med ett aktivt arbete även efter projektets slut.

Målgrupp samhällsbyggnad har nu pågått i knappt sex månader och arbetet är i full gång. Några tydliga resultat av vad chefer inom samhällsbyggnad har för utmaningar och vilka deras behov är går dock inte att se än.

– Det första vi behöver göra är att lära känna målgruppen. Vi har börjat genomföra kvalitativa intervjuer och ska även göra enkätundersökningar. För att få en tydligare bild av helheten gäller det att vi pratar med både våra nuvarande medlemmar och chefer och ledare utanför vår organisation. Först efter att vi har utvärderat det första steget kan vi besluta om vad nästa steg blir. Det beror helt enkelt på vad den data som samlas in visar.

Projektgruppen på Ledarna kommer att modifieras under tiden, då det, som Sara Hanisch beskriver, behövs olika kompetenser vid olika tidpunkter och faser. Dessutom kommer Ledarnas branschförening Byggcheferna finnas med som stöd.

– Det finns viktig kunskap att hämta hos Byggcheferna. Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna, är till stor hjälp.

Även om en del av målet med projektet är att utöka medlemsantalet från samhällsbyggnadsbranschen är det huvudsakliga syftet att förstå chefernas vardag och hur Ledarnas verksamhet och arbete kan finslipas efter resultaten.

– Ledarnas vision är att alla ska ha en bra chef. Ju bättre vi förstår våra medlemmars vardag, desto bättre stöttning kan vi ge dem i deras arbete. Vi vill att de ska kunna utvecklas och därför måste vi också utveckla oss själva. Jag har själv varit chef och vet hur svårt det kan vara ibland.

 

Publicerad 2018-09-19 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier