Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Att våga vara chef i dagens granskande samhälle

I ett samhälle där mer och mer av vårt handlande nagelfars offentligt är det lätt att en chef styrs av media, opinion och rädsla att göra fel snarare än av en vision om det hon eller han vill skapa.

När hindrar rädslan oss från att fatta kloka, långsiktiga och hållbara beslut? Och hur medvetna är vi om vad det är som styr? Om dessa viktiga chefsfrågor handlade Gaia Leaderships välbesökta seminarium i Almedalen där Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel var inbjuden att samtala med Johan Hederstedt, tidigare ÖB och chef inom Försvarsmakten, idag ledarutvecklare och coach.

– Jag agerar ibland utifrån rädsla av att exempelvis inte vara omtyckt eller förstådd. Under #metoo i höstas insåg jag att jag har anpassat mig för att orka stå ut eftersom jag tycker helheten varit värd att kämpa för, berättade Kajsa Hessel.

– Den mänskliga hjärnan har inte hunnit anpassa sig till ett modernt samhälle. Vi upplever ett hot från en tiger som lika farligt som att bli utesluten ur t ex en arbetsgrupp, förklarade Johanna Höglund från Gaia Leadership. Den goda nyheten är att vår hjärna är plastisk; vi kan styra vårt beteende och göra medvetna val.

Från publiken lyftes igenkännande kommentarer.

– Jag har ibland behövt fundera på om det beslut jag ska fatta kan innebära att jag blir hotad, sa en rektor.

– Om man inte har några chefskollegor som backar upp en kan man känna sig tveksam till om man ska ta den aktuella striden, sa en chef som arbetar i offentlig sektor.

Det handlar om att bli medveten om vad som styr oss och att vi under inflytande av stark rädsla förlorar vår förmåga att leda.

– Chefer är förebilder och måste våga utmana med hjärtat. För att klara det behöver man först bli medveten om sig själv och vilket avtryck man vill göra i arbetslivet, sa Johan Hederstedt.

– Jag stod nyligen som avsändare tillsammans med RFSL:s ordförande till en debattartikel om att homosexuella hör hemma i byggbranschen, sa Kajsa Hessel. Jag har väl aldrig fått så många påhopp från ilskna nättroll som då. Men långsiktigt måste vi hålla fast vi det som är rätt och tillsammans stötta.

 

Publicerad 2018-07-04 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier