Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

En aktiv dialog under året förenklar lönesamtalet

Lönesamtalen är i full gång. Ledarna erbjuder stöd i lönefrågor, på bägge sidor av förhandlingsbordet.
– ­Oavsett om du ska hålla i ett lönesamtal eller ha samtal om din egen lön kan vi hjälpa till så att du är väl förberedd, säger AnnCharlotte Bretan, ledarskapsutvecklare på Ledarna.

Ledarnas hemsida finns massor av information som kan bidra till att du dels klarar av lönesamtalet bättre, dels får en överblick över lönesituationen för din yrkesroll. Du kan bland annat jämföra din lön med andras i Lönekollen, men du har även möjligheten att få stöd av personer med lång erfarenhet av dessa typer av ärenden.

– Du kan kontakta vår chefsrådgivning för att få stöd i både ditt eget och andras lönesamtal. Vi anordnar även kurser och seminarier som behandlar dessa frågor. Sedan finns det även mycket information och tips på Ledarnas hemsida, bland annat en mall för lönesamtalet, säger AnnCharlotte Bretan.

 

 

Många känner en viss ångest och nervositet inför sitt lönesamtal, men AnnCharlotte Bretan menar att detta går att undvika genom att förbereda sig på rätt sätt.

– Många glömmer bort att det viktigaste är att synliggöra prestationer under året, säger hon. Det handlar om en aktiv dialog mellan arbetsgivare och anställd. Det underlättar situationen för båda parter. Om dialogen saknas är det svårare för en chef att veta vad den anställda har gjort. I takt med att företag har blivit mer vana vid individuell lönesättning har de börjat jobba på ett annorlunda sätt för att kunna bygga upp en dialog i vardagen.

Vad gör man om man inte är nöjd med löneförhandlingen?

– ­Det första som du bör göra är att prata med din chef för att få förståelse för varför du inte fick den lön du förväntade dig. Självklart kan du också kontakta oss för att få råd. Vi kan även gå in och förhandla med arbetsgivaren, men då handlar det om när arbetsgivaren inte följer avtalet eller löneprocessen.

– Om missnöjet med lönen är långvarigt kan det faktiskt vara läge att leta efter en ny tjänst och kanske till och med en ny arbetsgivare. Glöm inte att fråga dig själv om det verkligen är lönen som är problemet eller om det är något annat. Ofta är det andra saker än lönen som gör att vi inte trivs, men vi lägger missnöjet på lönen.

 

Publicerad 2018-06-01 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier