Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Stiftelsen förvaltar Lars Bergqvists kamp

Lars Bergqvist avled den 17 april 2018.
Sedan 2017 driver Byggcheferna en stiftelse i hans namn, för att hylla och förvalta hans kamp för ökad jämställdhet.
– Lars Bergqvists insatser för branschen förtjänar att bli ihågkomna länge, säger Kajsa Hessel, Byggchefernas ordförande.

På Byggchefernas stämma i september avgick Lars Bergqvist som föreningens ordförande, efter närmare 30 år på posten. Styrelsen utsåg honom samtidigt till hedersordförande och meddelade att en stiftelse hade startats i hans namn.

– Lars Bergqvist hade en stark röst i branschen och använde den till att prata om obekväma problem. Han ifrågasatte machokulturen långt innan den hade blivit ett begrepp. Han var en pionjär när det gällde jämställdhetsfrågor inom samhällsbyggnad. Samtidigt hade han stor självinsikt och såg sig själv som en del av problemet. Han brann helt enkelt för att göra saker bättre. Detta är vårt sätt att föra hans engagemang vidare, säger Lars Tengvall, styrelseledamot och initiativtagare till stiftelsen.

På stämman valdes Kajsa Hessel till Lars Bergqvists efterträdare. Hon beskriver honom som en mentor, vän och förebild, som generöst delade med sig av sin kunskap och sin tid.

– Han var alltid stöttande, prestigelös och mån om att få saker gjorda, säger hon. Det viktigaste för honom var att göra branschen sundare. Att han beslutade att starta Stoppa machokulturen, och sedan envist stod upp i frågan år efter år, är ett tecken på hans mod och handlingskraft. Han ville att alla skulle ha samma möjlighet att känna sig trygga och må bra på jobbet. I den enorma sorgen över att ha förlorat honom är det en tröst att han hedrades med en stiftelse under sin livstid.

Stiftelsen kommer årligen att dela ut 60 000 kronor till medlemmar som verkar i hans anda. Kriterierna är att man ska främja, ha utbildning eller vilja utbilda sig inom mångfald och jämställdhet.

För Lars Bergqvist var stiftelsen något han kände stor stolthet över.

– En helt otrolig ära, sa han då nyheten offentliggjordes. Framför allt känns det fantastiskt att de här frågorna fortsätter att vara centrala för Byggcheferna. Nu hoppas jag att det får många bra initiativ och individer att bli framlyfta.

Första utdelningen kommer att ske under 2018 eller 2019. Ansökningar skickas till byggcheferna@ledarna.se.

 

Publicerad 2018-05-09 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier